Utorak 08.10.2013.
08:00
Vestionline

Šta je "piletina" u pilećim kroketima?

Pola piletina, pola ostalo
 

Istraživanje je sprovedeno na kroketima kupljenim u restoranima brze hrane koji pripadaju velikim fast fud lancima, čija imena nisu otkrivena

U prvom kroketu nalazilo se oko 50 odsto mišića, a ostalo otpada na mešavinu masti, žila i živaca, piše u istraživanju objavljenom u American Journal of Medicine. U drugom kroketu nalazilo se oko 40 odsto mišića dok je ostatak činila mešavina masti, hrskavice i komadića kosti.

"Svi znamo da je pileće meso jedno od najboljih izvora proteina i često podstičemo naše pacijente da ga konzumiraju", rekao je vođa istraživanja doktor Ričard D. de Šazo i nastavio: "Ali, firme su se očigledno radije odlučile za ovu mešavinu pilećih delova nego za nemasno belo pileće meso, koje su obložili testom i prepržili, ali i dalje to nazivaju piletinom".

Doktor de Šazo kaže da u ovom slučaju nije reč o zdravom obroku već ukusnom obroku prepunom kalorija, soli, šećera i masnoća. On dodaje da je ovakvu "piletinu" u redu konzumirati povremeno, ali budući da je reči o hrani koja je lako dostupna problem je što je deca i mladi redovno jedu.

Predstavnici neprofitnog udruženja NCC (National Chicken Council) tvrdi da je uzorak na kojem je istraživanje sprovedeno zanemariv i da na osnovu istog ne bismo smeli da generalizujemo. S druge strane, doktor De Šazo lažeda cilj nije bio da se "raskrinka industrija", već potrošači podsete da sve što je ukusno nije i zdravo.

Ovo nije prvi put da su se pileći kroketi našli na udaru onih koji se bore za zdraviju ishranu mladih, a na slične rezultate se nailazilo i u mnogim ranijim istraživanjima, iako su se mnogi restorani brze hrane ogradili od svega rekaviši da koriste isključivo belo meso.

2024 © - Vesti online