Ponedeljak 07.10.2013.
16:05
Beta

"Sve spremno za grejnu sezonu"

Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović
 

Mihajlovićeva je na konferenciji za novinare kazala da su remonti u toplanama urađeni, da su nabavljene dovoljne količine energenata i da je kroz reprograme raskinut začarani krug dugovanja između toplana, Srbijagasa i Direkcije za robne rezerve.

Mihajlović: Sastanak o restruktruriranju Srbijagasa

Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da će biti održan sastanak o
restruktruriranju Srbijagasa.

Ona je kazala da će o reformi Srbijagasa i preduzećima u
restrukturiranju razgovarati na sastanku sa ministrom privrede Sašom Radulovićem, ministrom finansija Lazarom Krstićem i direktorom Srbijagasa Dušanom Bajatovićem. "Očekujem da ćemo se mi dogovoriti ne samo o reformisanju Srbijagasa, veći i o preduzećima u restrukturiranju", kazala je Mihajlovićeva.

Srpska ministarka energetike kazala i da nije saglasna sa
kriterijumima po kojima je Srbijagas zbog dugovanja isključivao i uključivao gas pojedinim preduzećima u restruktriranju, kao što je
Galenika. "To nisu kriterijumi držzave već ih je Srbijagas u jednom trenutku napravio", kazala je Mihajlovićeva i dodala da moraju da postoje jednonoobrazni kriterijumi za sve.

"Učinili smo sve da finansijski i poslovno pomognemo i konsolidujemo toplane jer mislimo da je to prvi korak koji je neophodan u daljem radu. Prethodnih godinu dana smo se bavli pripremom za grejnu sezonu iako smo nasledli loše stanje", kazala je ona.

Mihajlovićeva je upozorila da i pored toga postoje toplane koje i dalje imaju probleme navodeći toplanu u Novom Pazaru.

"Ne samo da je blokirana toplana, blokiran je i grad i to je nešto što ne može da se reši a da se lokalna samouprava malo više ne uključi u ono što se zove komunalni život u tom gradu", kazala je ona.

Mihajlovićeva je istaka da postoji odlična saradnja sa Poslovnim udruženjem toplana i pedesetak toplana u Srbiji, ali da je kritična tačka ostala nedovoljna saradnja sa onima koji vode opštine i gradove. Ona je kazala lokalne samouprave često nisu nabavljale dovoljne
količine energenata niti raspisivale tendere očekujući da će država da pomogne kad počne grejna sezona i mora da se obezbedi
grejanje za građane.

Mihajlovićeva je navela primer toplane u Bajinoj Bašti koje je 2. oktobra raspisala tener za nabavku energenta, a grejna sezone počinje 15. oktobra.

"To je nedopustivo", kazala je ona i dodala da toplana u Jagodini nije dogovorila reprogram duga sa Srbijagasom i da je zbog toga obustavljena isporuka gasa, a da se problemi mogu očekivati u toplani u Bečeju zbog duga.

Kao preduzeće gde ima tehničkih i finansijskih problema, Mihajlovićeva je navela i toplanu u Bečeju , gde su, kako je rekla, prosečne zarade 66.000 dinara, a iskazan je "enormno" veći gubitak u 2012. godini nego u 2011, što će Ministarstvo energije tražiti da se istraži.

Mihajlovićeva je kazala da postoji i tri ili četiri toplane koje ne poštuju Uredbu o maksimalnim i minimalnim cenam grejanja i navela da je jedna od njih toplana u Pirotu.

"Toplana Pirot ne poštuje uredbu Vlade o minimalnim i maksimalnim cenama grejanja i pitanje da li će ta toplana povećati ili sniziti cene grejanja je pitanje za inspekciju u Ministarstvu trgovine", kazala je ona.

Mihajlovićeva je kazala da je plan Ministarstva da se u narednih godinu dana bavi kvalitetom energetnata i modernizacijom toplana. Ona je uputila poziv svim zainteresovanim investitorima da je jave i učestvuju u modernizaciji toplana, bilo da se radi o promeni energenta za toplane ili uvođenju kogenerativnih postrojenja za proizvodnju toplotne i električne energije.

Ministarka enegetike Srbije je kazala i da će na narednoj sednici Vlade biti usvojene dopune Uredbe o energetski zaštićemom kupcu po kojima će pored određenih besplatnih količina struje i gasa socijalno ugroženi građani dobiti i besplatno grejanje.

2024 © - Vesti online