Ponedeljak 07.10.2013.
13:36
Srna

Irinej: Hram u Podgorici ponos pravoslavlja

Prema njegovim rečima, osveštanje Sabornog hrama SPC u Podgorici je kruna proslave 1.700 godina Milanskog edikta.

Osveštavanje hrama: Patrijarh Irinej

"Neka ovaj hram vaskrsne svako dobro i istinu i da nas vodi putem mira i sloge. Za to će se moliti ovaj hram, ali i svi oni koji budu ulazili u njega", rekao je patrijarh

Izgradnja trajala 20 godina

 

Saborni hram u Podgorici, čije je izgradnja trajala dve decenije, ima 1.380 metara kvadratnih, sedam krstova na kupolama, kao i 17 zvona od koji je jedno teško 11 tona i najveće je na Balkanu.

Irinej.

Ističući da Saborni hram SPC u Podgorici predstavlja ponos pravoslavne vere, srpski patrijarh zahvalio je svima koji su pomogli njegovu gradnju. Saborni hram Hristovog vaskrsenja je najveća pravoslavna bogomolja u Crnoj Gori.

Današnjem osveštanju prisustvovali su poglavari pravoslavnih crkava, među kojima, srpski patrijarh Irinej, vaseljenski patrijarh Vartolomej, jerusalemski patrijarh Teofil i patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.

Patrijarh Vartolomej pozvao je na jedinstvo pravoslavne crkve u Crnoj Gori i poštovanje kanona.

On je naveo da osveštanje Sabornog hrama predstavlja poziv na jedinstvo crkve, dodajući da niko nema vlast da stvara nove pravoslavne crkve na ovom prostoru.

"Crkva nije udruženje i sud ne određuje njeno postojanje i status. Crkvu je Hristos osnovao i njome mogu da upravljaju samo njegovi apostoli i njihovi naslednici, a ne bilo ko koji oko sebe okupi svoje pristalice i tu organizaciju nazove crkvom", poručio je patrijarh Vartolomej.

Patrijarh Kiril pozvao je na očuvanje pravoslavne vere, koja je sačuvala Crnu Goru u teškim istorijskim trenucima.


"Narod Crne Gore se sačuvao u teškim istorijskim trenucima jer je, pre svega, znao da sačuva veru pravoslavnu. Kada su zavojevači napadali Crnu Goru, njen narod je uspeo da se odbrani, jer nikada nije izdao veru pravoslavnu", rekao je patrijarh Kiril.

Patrijarh Kiril pozvao je i na očuvanje jedinstva pravoslavaca u Crnoj Gori.

"Čuvajte veru pravoslavnu, u njoj je naše spasenje", poručio je patrijarh.

Svečanosti je, pored velikog broja vernika i građana Crne Gore i iz regiona, prisustvovali su i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, crnogorski predsednik Filip Vujanović, ministar spoljnih poslova Crne Gore Igor Lukšić, predstavnici svih crnogorskih opozicionih stranaka, kao i predstavnici drugih hrišćanskih crkava i verskih zajednica.

Za praćenje svečanosti akreditovano je 30 novinarskih ekipa.

2024 © - Vesti online