Ponedeljak 08.03.2010.
10:39
Tanjug

Švajcarci na referendumu odbili advokata za životinje

Ova svinja je tužna. Za kaznu 300 evra, molim. 

Protiv ovog predloga izjasnilo se 70,5 odsto učesnika referenduma, dok mu je podršku pružilo 29,5 odsto.

Inicijativu je pokrenula švajcarska organizacija za zaštitu životinja koja je želela da funkcija advokata za životinje po službenoj dužnosti, pored Ciriškog kantona, gde postoji od 1992. godine, bude proširena i na sve ostale kantone.

Predlog je podržala i švajcarska Vlada koja je vrlo zabrinuta za standard životinja na njenoj teritoriji, dok su Švajcarci mnogo zabrinutiji koliko će uvođenje advokata koštati poreske obveznike, pa su u skladu sa tim i odbili predlog.  

U Švajcarskoj već postoji jedan od najstrožijih zakona o zaštiti životinja na svetu. U njemu piše i da vlasnci akvarijumskih ribica ne smeju žive da ih bace u toalet i da "društvene" životinje, poput hrčaka, ne mogu da žive same. Krave i konji tokm zime i leta moraju redovno da se izvode napolje da bi "vežbali", a vlasnici pasa su obavezni da pohađaju kurseve na kojimauče kako da vode računa o svojim ljubimcima. 

U slučaju lošeg postupanja prema životinjama, maksimalna kazna je tri godine zatvora i 13.600 evra globe. Kako prenose lokalni mediji, prosečna globa 2008. godine iznosila je 300 evra.

2024 © - Vesti online