Ponedeljak 07.10.2013.
10:48
Srna

Turci preko BiH naoružavaju Siriju

Sirijski pobunjenici na položajima
 


Od tri firme, dvije su u vlasništvu partnera turske humanitarne organizacije "IHH", koja je povezana sa Hamasom.

Izvor blizak Ministarstvu odbrane BiH rekao je "Glasu Srpske" da su meci, čaure, zrna i kapisle kupljeni prošle godine od firmi za proizvodnju i promet naoružanja u Konjicu i Goraždu.

Preduzeće "Makina ve Kimin" iz Ankare kupilo je od preduzeća "Igman" iz Konjica pet miliona metaka kalibra devet milimetara i milion kapisliranih čaura kalibra 7,62 milimetra, te 500.000 komada trasernog zrna kalibra 5,56 milimetara, naveo je izvor tog lista.

Firma "Anatolija fišek" kupila je od preduzeća "Unis gineks" iz Goražda 60 miliona inicijalnih kapisli. Vlasnik ove turske firme prijatelj je predsjednika "IHH" Bulenta Jildrima.

Jildrimov partner vlasnik je i firme "Turs dis tik ltd sti", koja je od preduzeća "Pobeda tehnolodži" iz Goražda, kupila po 30 miliona nekapisliranih i kapisliranih čaura kalibra devet milimetara.

Turske firme razradile su strategiju da municiju kupuju u delovima, jer je na taj način mnogo lakše prenose preko granice, a ta municija se puni u Turskoj, gde se nalaze kampovi za obuku dobrovoljaca koji ratuju na strani sirijskih pobunjenika.

Izrael je delovanje "IHH" zabranio 2008. godine zbog veza sa Hamasom, a CIA i Mosad su tu organizaciju označile kao saradnike Al kaide.

2024 © - Vesti online