Utorak 08.10.2013.
01:30
J. Arsenović - Vesti

Srbe porede sa nacistima

Predsednik Nikolić odajte poštu žrtvama u Jajincima


 

Pod pokroviteljstvom sadašnjeg rukovodstva kulturne manifestacije Oktobarski salon, a uz saučesništvo nekoliko stranih gostiju organizovana je javna debata "Živi logor smrti", na kojoj su izjednačeni nacistički logor na Starom sajmištu i logor Omarska kod Prijedora, nastao u vreme građanskog rata u BiH 90-ih godina.


- Oni su sve vreme tvrdili da su u logoru na Sajmištu ubijeni Jevreji i nešto Roma, dok Srbe koji su inače najviše stradali u tom logoru, uopšte nisu ni pominjali. Nisu pominjali ni ostale masovne grobnice na kojima su ubijeni logoraši, a to nije bilo samo u Jajincima. I njihovi strani gosti su pominjali samo Jevreje što je naravno nas iz Dveri, ali i jednu stariju gospođu koja je preživela logor Sajmište i nekoliko potomaka bivših logoraša primoralo da reagujemo. Očito su bili iznenađeni što se neko usudio da se usprotivi njihovim falsifikovanjem istorije pa su bili i veoma neprijatni - kaže za "Vesti" poverenik Dveri za Novi Beograd Goran Matić.


Prema njegovim rečima, slikarka Milica Tomić je u jednom momentu vidno iznervirana predsedniku Saveza logoraša Republike Srpske Branislavu Dukiću iz ruku istrgla mikrofon u nameri da ga spreči da dalje govori. Dukić je u svom emotivnom nastupu navodio da je sramno porediti nacistički logor na Sajmištu i srpski logor u Omarski u kojem su stradali muslimani. On je podsetio i da je za vreme poslednjeg rata u Sarajevu a prema podacima Crvenog krsta bilo 126 logora za sarajevske Srbe, ali da se o tome ne govori.
 

- Moramo da kritikujemo vlasti u Beogradu, pogotovo ministra kulture koji dozvoljava ovakve stvari Nataši Kandić i drugima koji ubistvo više od 60.000 Srba na Banjici i ovde na Starom sajmištu porede sa građanskim ratom u BiH. Prikazuje se kao da je Omarska više stradala nego što su stradali Srbi na Banjici - izjavio je nakon skupa Dukić.

On je apelovao, pre svega na prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da podigne svoj glas "protiv takvih koji ruše i uništavaju Srbiju".

Šira srpska javnost, međutim, ostala je uskraćena za informaciju kakva se to debata vodila u subotu na Starom sajmištu kao deo programa "Forenzička arhitektura" Centra za istraživanje arhitekture Univerziteta Goldsmit u Londonu, a u saradnji sa članovima grupe Spomenik, programom Četiri lica Omarske i kustoškom grupom Red Min(e)d. Kako je prethodno najavila kustos Oktobarskog salona Jelena Petrović, ceo ovaj performans treba da bude i deo postavke ove kulturne beogradske manifestacije.

Izvrtanje istorije


Domaćini javne debate na Starom sajmištu i njihovi strani gosti ni jednog momenta nisu pomenuli da se logor Sajmište nalazio na teritoriji ustaške Nezavisne Države Hrvatske i da je bio pod upravom nemačkih SS jedinica.

 

- Iz izlaganja jednog njihovog stranog gosta ispalo je da su žrtve zapravo stradale isključivo u dušegupkama na ulicama Beograda. Maltene kao da su ih sami Beograđani ubijali. Bili su veoma neprijatni prema jednoj starijoj gospođi koja je pokušala da svedoči o svojim logoraškim danima, kao i prema potomcima srpskih logoraša koji su pokušali da im se suprotstave - navodi Goran Matić iz Dveri.

2024 © - Vesti online