Nedelja 06.10.2013.
19:43
Beta

Položen kamen temeljac za hram CPC

Cetinje (foto: arhiva)
 

Svečanosti polaganja kamena temeljca prisustvovao je gradonačelnimk Cetinja Aleksandar Bogdanović, koji je ocenio da je to događaj od istorijskog značaja za Crnu Goru i CPC.

"Na Cetinju su Bog i ljudi, vladike i narod uvek bili najbliži jedni drugima", rekao je Bogdanović.

Novi hram CPC-a na Cetinju prvi je objekat te vrste u jednom gradu, pošto CPC ima nekoliko svojih novih crkava na lokacijama van gradskih naselja.

Ranije je najavljeno da će vernici CPC-a protestnom šetnjom od Cetinjskog manastira do Plavog dvorca - rezidencije predsednika Crne Gore - izraziti svoje negodovanje zbog nerešenog statusa CPC u Crnoj Gori.

Ivan Crnojević je jedan iz dinastije Crnojević i osnivač je grada Cetinja. Sin Ivana Crnojevića, Đurđe Crnojević, doneo je iz Venecije štampariju koja je na Obodu kod Cetinja štampala Oktoih, prvu štampanu knjigu kod Južnih Slovena, a drugi sin Ivana Crnojevića, Stanko Crnojević, primio je islamsku veru.

Ivan Crnojević je pod kraj 15. veka, pred najezdom Turaka, premestio prestonicu Zete iz Žabljaka Crnojevića pod Lovćen, gde je 1482. godine udario temelje Cetinja, prestonice Crne Gore.

2024 © - Vesti online