Nedelja 06.10.2013.
12:21
Dnevni avaz

Uzeli godišnji odmor da bi bili Bošnjaci

Plakat koji poziva muslimane u BiH da budu Bošnjaci
 

"Mislim da u ovom trenutku u Vrbanji nema nijedne kuće u koju nisu došli vlasnici iz dijaspore. Vidi se da smo svi svesni važnosti popisa. Pre svega, zar ne treba da se zna koliko stanovnika ima ova zemlja", rekao je za "Dnevni avaz"  Nazif Turčinović.


Turčinović je devedesetih otišao u inostranstvo, a sada kao penzioner može bez problema da dođe u BiH ako je potrebno. Ponosan je i na 12 članova svog domaćinstva, koji će, takođe, dočekati popisivače.


Nedžib Vehabović je iz jedne od najstarijih porodica u Vrbanji, a živi i radi u Malmeu, gde je i predsednik je Udruženja Vrbanjaca u tom gradu. "Supruga Seida i ja imamo ćerku i sina koji žive u Danskoj i Švedskoj. Njih ću ja popisati, imam njihove matične brojeve, ćerka ima i pasoš BiH. Mi smo uzeli godišnji odmor od dve nedelje samo zbog popisa", kaže Vehabović.


On kaže da u Malmeu živi oko 800 meštana ovog banjalučkog naselja. Lično se potrudio da u okviru Udruženja, a i šire, apeluje na Bošnjake u dijaspori i ukaže im na važnost odazivanja popisu stanovništva u BiH.
 

"Nemam baš precizan podatak o tome koliko ih je stiglo u Vrbanju zbog popisa, ali sa sigurnošću mogu reći da ih je mnogo. Samo u mojoj najužoj porodici, osim mene i supruge, treba da dođu još dvojica braće iz inostranstva, a ništa drugačije nije ni kod ostalih. Željno iščekujem popisivače i vrlo sam svestan vlastitog identiteta. Bošnjak sam, islamske veroispovijesti i govorim i pišem bosanski jezik", kaže Vehabović.

2024 © - Vesti online