Nedelja 06.10.2013.
09:54
RTS

Žena zbog koje je napadnuta ruska ambasada

Ruski zvaničnici su ranije naveli da je uzrok napada demonstranata na rusku ambasadu bilo to što je Ustjužaninova navodno ubila jednog pilota libijskog ratnog vazduhoplovstva i njegovu majku. Dan posle tog napada Rusija je iz ambasade povukla diplomatsko osoblje i njihove porodice.

Ustjužaninova se za vreme svog boravka u Libiji "proslavila" kao politički aktivista. Pod pseudonimom Katja Sjaega postala je jedan od najglasnijih i najstrastvenijih članova internet zajednice koja je podržavala Gadafijev režim.

"Ona nije loša osoba, ali nije bila potpuno stabilna otkad su se u njenom životu dogodili neki tragični događaji", rekao je Dmitrij Eršov, koji je Ustjužaninovu upoznao dok je tražio ljude koji bi radili kao novinari u Libiji za vreme rata. Eršov je otkrio da je "ona je želela da ide u Libiju, ali ne da radi kao novinarka". "Bila je zagovornik imidža Moamera Gadafija. Ne njegovog režima, nego njegovog imidža", rekao je Eršov.

Na vrhuncu konflikta u Libiji, Sjaega je prikupljala novčana sredstva za svoju samostalnu ekspediciju u toj zemlji. U Libiju je stigla preko Tunisa, a govorila je da je njen cilj da "pomogne Gadafiju ili da za njega umre". Uspela je da na internetu objavi nekoliko izveštaja o svojim doživljajima u Tripoliju, pre nego što su taj grad zauzeli "pacovi", što je izraz koji je Ruskinja koristila za libijske opozicione snage. Njene poruke su bile pune prezira za Gadafijeve neprijatelje i pokazivale su nebrigu za sopstvenu bezbednost.

Samoproglašena plaćenica je zapala u velike probleme posle pada režima Moamera Gadafija 2011. godine. Njene pristalice su morale da prikupe 2.000 dolara da bi platile njen hotelski račun i kupile joj kartu za povratak kući. Nije poznato šta se posle dogodilo sa Ustjužaninovom i da li se vratila u rodni grad Novosibirsk, kao što su izvestili neki mediji, ili je ostala u Libiji.

Jedna od njenih prijateljica iz onlajn zajednice Gadafijevih pristalica je izjavila da je pre oko nedelju dana od Sjaege dobila mejl iz kog može da se zaključi da se ona sprema na neku drastičnu akciju, preneo je RT.

"Znam da ću umreti u borbi. Nema tu ništa loše. Raj ne postoji, život je kratak, a jedina svrha koju čovek može da da životu je da neki Bog ili demon odluči da ga iskoristi. A zatim će ga odbaciti kao iskorišćen kondom", navodno piše u mejlu koji je napisala Ruskinja.

2024 © - Vesti online