Subota 05.10.2013.
08:00
B92

Podrinje: Stazama Drinske divizije

Spomenik na Gučevu
 

Istoričar Zoran Tošić rekao je da će u čast pripadnika Drinske divizije na simboličan način biti organizovan desant na Gučevo, pri čemu će se učesnici kretati od Loznice do spomen-kosturnice na Gučevu, različitim maršrutama, podeljeni u tri kolone.

Istoričarka Danijela Milutinović objašnjava da je cilj manifestacije da se taj istorijski lokalitet ponovo stavi u funkciju, i ukaže na njegov turistički značaj, kao i da se što većem broju lokalnog stanovništva skrene pažnja i podigne svest o potrebi očuvanja i negovanja istorijske tradicije.

Učesnici pohoda na Gučevo kretaće se podeljeni u tri kolone. Prva kolona, koja će izvesti pešačko-planinarski marš krećući se obeleženom planinarskom stazom, biće sačinjena od članova Planinarskog kluba "Gučevo", učenika i svih ljubitelja prirode. Drugu kolonu činiće biciklisti i motociklisti predvođeni Moto-klubom "Black dragons", dok će treću činiti vozači džipova i terenskih automobila u organizaciji Auto-moto kluba "Extreme 4x4", koji će se kretati obilaznim brdskim putevima i manje pristupačnim terenima.

Skup učesnika će biti organizovan u devet sati na gradskom platou ispred spomenika Vuku Stefanoviću Karadžiću u Loznici, a po dolasku na Gučevo, oko 13 sati biće održan istorijski čas i prigodan kulturno-umetnički program, posle čega će, u Odmaralištu "Gučevo" učesnicima biti služene besplatne porcije vojničkog pasulja.

Organizator manifestacije je gradsko veće Loznice, uz finansijsku podršku javnih ustanova i lokalnih privatnih preduzeća.

2024 © - Vesti online