Petak 04.10.2013.
14:57
Beta

Optužnica za "Anonimuse" zbog sajber kriminala

Foto: Ilustracija

Članovi ove grupe koji se nalaze u SAD optuženi su da su napadali kompjutere vlada, trgovinskih udruženja, pravnih firmi, finansijskih i drugih institucija koje se protive filozofiji grupe "Anonimos" da sve informacije treba svima da budu slobodno dostupne, nezavisno od autorskih prava ili pitanja nacionalne bezbednosti. Ovih 13 članova grupe optuženi su da su se udruživali da namerno izazovu štetu na zaštićenim kompjuterima.

Prema optužnici oni se optužuju da su u periodu od septembra 2010. do januara 2011. učestvovali u kampanji koju su nazvali "Operacija vraćanja" (Operation Payback), koristeći poseban softver da preplave vebsajtove i time ih obore.

Oni su upali i oborili sajtove sindikata filmskih studija i diskografskih kuća MPAA, RIAA, Britanske fonografske industrije, kompanija Viza, Masterkard i Bank of Amerika. Ti napadi bili su odmazda za zatvaranje sajta za razmenu fajlova "Pajrat bej" (Pirate Bay), sa sedištem u Švedskoj preko koga se ilegalno skidao materijal s autorskim pravima.

Grupa se takođe usredsredila na vebsajtove koji su ili kritikovale Vikiliks, sajt na kome se objavljuju tajni dokumenti, ili su odbijale da se kroz njih izvrši plaćanje Vikiliksu, kao što su Masterkard ili Viza. Među ciljevima bila je čak i kancelarija švedskog tužilaštva, zbog naloga za hapšenje za navodne seksualne prestupe osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža.

Takođe je više puta napadnut vebsajt američke Kancelarije za autorska prava i biblioteke Kongresa.

2022 © - Vesti online