Petak 04.10.2013.
15:08 >> 18:04h
Beta, Vestionline

I 17 vekova od Milanskog editkta krv se lije zbog religije

Srdačan zagrljaj vaseljenskog patrijarha Vartolomeja i patrijarha srpskog Irineja
 


"Vi dolazite u našu otadžbinu sa važnim zadatkom da date svoj vaseljenski pečat proslavi edikta u rodnom gradu cara Konstantina", rekao je srpski patrijarh Irinej, koji je dočekao vaseljenskog patrijarha na beogradskom aerodromu.


Patrijarh Vartolomej rekao je da je car Konstantin ediktom o slobodi ispovedanja vere 313. godine preusmerio tok istorije tako da hrišćanstvo procveta i da želi da svi ljudi budu verski tolerantni. Pre edikta, hrišćani su bili progonjeni i ubijani.


"Molitveno želim iz dubine srca da svi poštuju versku slobodu kako bi prestala dela verske netrpeljivosti koja bacaju senku na civilizaciju i ljudsko dostojanstvo", kazao je patrijarh Vartolomej.


Patrijarh Vartolomej je pozdravio i novog grčkog ambasadora u Srbiji Konstantinosa Ikonomidisa, koji je bio na dočeku, i poželeo mu da dalje razvija dobre prijateljske odnose Srbije i Grčke.


Vaseljenskog patrijarha je na aerodromu dočekao i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić.


U Beograd dolaze i poglavari pomesnih pravoslavnih crkava koji će zajednički u nedelju služiti liturginu u Nišu povodom 1700 godina od usvajanja Milanskog edikta.

Ruski patrijarh: Milanski edikt osnova za razvoj Evrope

Patrijarh Kiril

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril izjavio je na beogradskom aerodromu (ne, nego će da izjavi na železničkoj stanici - baš će nešto da koristi voz kad ima para da leti) da je Milanski edikt "hrišćanski fundament za razvoj evropske civilizacije" i izrazio radost što učestvuje u proslavi 1700 godina od donošenja tog dokumenta.

 

"Milanski edikt nije samo legalizovao hrišćansku religiju i definisao odnos crkve i države, već postao hrišćanski fundament za razvoj evropske civilizacije", rekao je patrijarh, dodavši da je jedna od posledica Edikta i misionarska delatnost hrišćanske crkve čiji je jedan od rezultata i 1.025 godina od pokrštavanja Rusa, što je nedavno proslavljeno u Rusiji.

Doputovali zvaničnici crkava iz Grčke i s Kipra

Poglavar Grčke pravoslavne crkve, atinski arhiepiskop Jeronim, kiparski arhiepiskop Hrizostom takođe su doputovali u posetu Srbiji da bi 6. oktobra prisustvovali proslavi 1700 godina Milanskog edikta.

U kratkom, zajedničkom obraćanju novinarima na aerodromu "Nikola Tesla", gosti su izrazili zahvalnost srpskom patrijarhu Irineju za priliku da svi pravoslavni vernici "u duhu Hrista prožive proslavljanje Milanskog edikta".

2024 © - Vesti online