Petak 04.10.2013.
14:49
Z. Gligorijević - Vesti

Isusov hram čuva Pomoravlje

Ispred svetinje: Zoran Petrović
 

- Crkvu smo gradili od priloga, a mnogi su dobrovoljno radili na njoj. Zemljište je dalo 15 domaćinstava a najviše je poklonio Branislav Nikolić, koji je na privremenom radu u Beču. Pošto je i član građevinskog odbora, Branislav je sakupljao i novac u Beču.

Ostala da se uradi fasada: Ulazna kapija

Nedavno je dao novac za izradu pevnice i kupio stolice za nju. Među priložnicima su i Vukadin Petrović, koji je u Nirnbergu, Živorad Veselinović iz Beča, kao i porodice Canić i Ilić iz Austrije - kaže za "Vesti" Zoran Petrović, predsednik Mesne zajednice.
On dodaje da ko bude hteo da uradi konak ili završi zvonaru biće zadužbinar, a može da se postavi i ploča s njegovim imenom.


Prema njegovim rečima, ovaj hram je jedinstven u Srbiji po nazivu, a meštani u njemu slave Božić. Petrović kaže da je predlog dao počivši vladika Sava. Kada je došao na mesto na kome je trebalo da bude sagrađena crkva, počivši vladika je rekao da to mesto dominira nad prostorom i da će biti čuvar Pomoravlja.


Projektant je Boban Milivojević iz Paraćina, rodom iz Raševice.

Složno selo

- Nadamo se da će narod da se posveti ovoj svetinji i da će da pomogne da crkva bude završena.
- U našem selu ima 1.200 meštana. Sve što je izgrađeno, sami smo finansirali. Tako smo napravili dom kulture, ambulantu, veterinarsku stanicu, mini sportski centar i druge objekte - dodaje Petrović.

2024 © - Vesti online