Subota 05.10.2013.
01:12
R. LONČAR, M. PAVLOVIĆ - Vesti

Knjiga spala na dijasporu

Vreme ponosa: Sa jednog od ranijih štandova Srbije
 

- Veoma mi je žao da naša država neće biti na najprestižnijem svetskom Sajmu knjiga, gde je ceo svet prisutan. Udruženje izdavača i knjižara (UIK) još proletos je uputilo zahtev Ministarstvu kulture da imamo zajednički štand i podelimo troškove. Odovor nije stigao. U međuvremenu je došlo do promene ministra i bojim se da je sad kasno da se bilo šta organizuje - izjavio je za "Vesti" Novica Jeftić, direktor izdavačke kuće "Evrođunti" u Srbiji.

Prilozima do štanda

Brani čast otadžbine: Ljubiša Simić, predsednik Sedmice

Na izostanak srpskog nacionalnog štanda na sajmu odmah je reagovalo Udruženje pisaca Sedmica koje okuplja pisce dijaspore.


- Saznao sam da Srbija, nažalost, ove godine neće imati svoj nacionalni štand. Odmah sam razgovarao sa gospodom Kupskom koja je zadužena za halu 5.1 i ona želi da nam izađe u susret, daje nam štand od osam kvadratnih metara po upola nižoj ceni, odnosno za 1.330 evra. Organizovali smo prikupljanje priloga, da svako od nas da koliko može i da se zahvaljujući nama na najvećem sajmu knjiga na svetu nađe srpska knjiga i čuje srpska reč - kaže Ljubiša Simić, predsednik Sedmice.

Funkcionerka u Ministarstvu kulture Ana Subotić (savetnik za odnose s javnošću), kazala je za naš list da ovaj resor Vlade Srbije nije ni odvojio ni prebacio novac Privrednoj komori Srbije.


- Situacija je takva kakva je. Izdavači su privatni preduzetnici, sami treba da imaju svoje troškove i svoj rizik. Mi nismo opredelili sredstva za tu manifestaciju - kaže Ana Subotić.
 

Bitka za poziciju

Zbog novonastale situacije Novica Jeftić brine da Srbija ne izgubi poziciju koju ima na Sajmu knjiga u Frankfurtu.
- Srbija ima odobrenu finu poziciju u hali 5.1 na prvom spratu, gde su velike izdavačke kuće sveta, gde je i Kina koja je ove godine domaćin sajma knjiga. Sada će "Evrođunti" iz Srbije biti na toj poziciji u nastojanju da sačuvamo mesto za našu državu, umesto da budemo u hali osam, ali iduće godine ćemo biti zajedno sa našom centralnom kućom iz Italije.

 

Kriza nije izgovor

Ljubiša Simić navodi da će se na sajmu, pored pisaca dijaspore, naći i dela sprskih klasika Andrića, Njegoša, Crnjanskog...
- Želimo, koliko-toliko, da umanjimo bruku i da posetioci vide bar deo našeg kulturnog nasleđa. Razumemo krizu u Srbiji, ona, međutim, nije izgovor, a bila bi ogromna šteta da nas nema na najrespektabilnijem sajmu pisane reči. Pre samo par godina bili smo domaćini sajma u Lajpcigu, a evo sada nam se dešava da u Frankfurtu nemamo svoj štand - kaže Simić.

Ona podseća da je prethodnih godina organizator odlaska na frankfurtski sajam knjiga bila Privredna komora Srbije i da je Ministarstvo kulture njima samo prebacivalo novac.
Iz Udruženja za kreativnu industriju Privredne komore Srbije "Vestima" je saopšteno da "odluku o nastupu na nacionalnim štandovima sajmova knjiga u inostranstvu donosi Ministarstvo kulture Republike Srbije".


"Takođe, odluku o tome ko će od pisaca biti predstavljen i koje knjige se prezentuju donosi Ministarstvo. Na osnovu reference i iskustva u organizaciji sajmova, u prethodnim godinama PKS je bila izvršni organizator nastupa. Ministarstvo je iz sredstava predviđenih za te namene finansiralo nastup. U ovoj godini nismo dobili poziv-zahtev Ministarstva da organizujemo nacionalni štand na sajmu knjiga u Frankfurtu", navodi PKS u svom saopštenju.

2024 © - Vesti online