Petak 04.10.2013.
11:05
rts.rs

Prodaja organa putem interneta sve češća

Sve češća ponuda za prodaju bubrega na društvenim mrežama
 

Lekari upozoravaju da slučaj prodaje bubrega na internetu, zbog čega su danas uhapšene dve osobe, nije usamljen. Iako do sada nije zabeležena nijedna ilegalna ugradnja, pokušaj prodaje organa na internetu, kažu, nije ništa novo.
 

Odeljenje za strance beogradske policije podnelo je krivične prijave protiv dvojice srpskih državljana, jer su ilegalno prodavali bubreg putem oglasa na internetu. Zbog osnovane sumnje da su prekršili Zakon o transplantaciji organa, Prvo osnovno tužilaštvo saslušalo je 38 - godišnjeg A.K i 39-godišnjeg G.S.

Kazna za ilegalnu transplantaciju od dve do 15 godina

Sa VMA upozoravaju da nije svaka transplantacija uspešna, naročito ona koja se izvodi ilegalno. Zakonom je jasno definisana procedura transplantacije organa, od davaoca do primaoca. Za krivično delo ilegalne transplantacije zakon propisuje kaznu od dve do 15 godina.

Policija i dalje prikuplja podatke o potencijalnim kupcima, lekarima koji bi eventualno izvršili transplantaciju, kao i neadkvatnim objektima u kojima bi se ti organi vadili.

Kako kažu u policiji, osumnjičeni su planirali da trgovinu organa obave mimo zvaničnih medicinskih ustanova. Putem oglasa nudili su svoje organe poslednjih nekoliko meseci.

"U prvom slučaju izvršilac ovog krivičnog dao je oglas da za 150 hiljada dolara prodaje svoj bubreg, to se dogodilo pre 4 meseca. U naredna 3 meseca, na taj oglas na engleskom jeziku javilo se nekoliko osoba koje su iskazale potrebu, želju da stupe u komunikaciju oko te nedozvoljene kupoprodaje bubrega", rekao je za Radio televiziju Srbije Milan Miljojković iz Odeljenja za suzbijanje ilegalnih migracija i trgovine ljudima.

Miljojković kaže i da je komunikacija uspostavljena, kako sa osobama iz Srbije, tako i sa nekim iz inostranstva. Ista procedura korišćena je i u drugom slučaju, ali je za svoj organ osumnjičeni tražio 60 hiljada evra. Policija je zaplenila kompjutere i mobilne telefone koje su koristili.

Prema saznanjima policije, tragovi trgovine vode izvan Evrope, pa su o celom slučaju obavešteni Interpol i nadležni organi zemalja iz kojih su se javljali kupci.

Problem ilegalne trgovine organima u Srbije nije nov, tvrde lekari. Kako kažu na Vojno-medicinskoj akademiji, u užoj Srbiji sa Vojvodinom do sada nije bilo nijednog primera bilo kakve ilagalne ugradnje nekog organa, ali je oglašavanje prodaje često.

"Imamo već duži niz meseci i godina pokušaje oglašavanja i reklamiranja. Ja verujem da je to najvećim delom zbog loše edukovanosti našeg stanovništva, a znamo da će i oni shvatiti da je to zakonski kažnjivo", kaže doktor Đoko Maksić, koordinator za transplantaciju organa na VMA.

2024 © - Vesti online