Četvrtak 03.10.2013.
21:31
Beta

Korupcija: Ubiše nas političari, pa lekari, pa pravosuđe

Korupcija u Srbiji? Toga ima? Ma je li moguće?
 

Prema tom istraživanju, velika većina građana, njih 72 odsto, smatra da su najkorumpiranije političke stranke, a zatim slede zdravstvo i pravosuđe. Rezultati pokazuju da je u poređenju s istraživanjem iz decembra opalo poverenje građana u policiju i pravosuđe.


Ipak, građani prvi nude

Istraživanje, rađeno u junu na uzorku od 610 ispitanika iz čitave Srbije, finansirao je UNDP, a sproveo CESID. Ono je, takođe, pokazalo da su građani ti koji najčešće iniciraju korupciju - to se dešava u dve trećine slučajeva.
 

Prema istraživanju, 64 odsto ispitanika smatra da je Vlada efikasna u borbi protiv korupcije.

Da postoji korupcija u Vladi Srbije veruje 47 odsto ispitanika, a otprilike isti broj, njih 48 odsto, smatra da je korupcija prisutna i u Skupštini Srbije. U poređenju s istraživanjem iz decembra prošle godine porastao je broj onih koji smatraju da postoji korupcija u policiji, sa 56 odsto na 65 odsto.


Kao institucije i zanimanja u kojima je u velikoj meri prisutna korupcija, građani navode i carinu, 62 odsto, administraciju, 51 odsto, kao i pravosuđe - sudije, tužioce i advokate, iznad 60 odsto.


Živimo uglavnom loše ili nepodnošljivo

Istraživanje UNDP-a pokazuje da 52 odsto građana smatra da živi loše ili nepodnošljivo, što je porast u poređenju s rezultatima iz decembra za osam odsto. Ispitivanje je sprovela nevladina organizacija Centar za slobodne izbore i demokratiju, a predstavljeno je u beogradskom Medija centru.


Programski direktor CESID-a Marko Blagojević rekao je na konferenciji za novinare da građani kao najveće probleme navode nezaposlenost, a da potom slede korupcija i siromaštvo.

2024 © - Vesti online