Četvrtak 03.10.2013.
16:03
Beta

Stranci bolji roditelji srpskoj deci ometenoj u razvoju

Za sada je bolje za srpske mališane sa ozbiljnim zdravstvenim problemima da odrastaju kod usvojitelja u inostranstvu
 


Najviše dece - 40 usvojeno je u SAD, u Švedskoj 26 dece, a još 24 u Švajcarskoj, Italiji, Španiji, Grčkoj.


Na sednici Odbora koji je razmatrao Predlog zakona o potvrđivanju Konvencije o zaštiti dece i saradnji u oblasti međunarodnog usvojenja, predstavnici Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike naveli su da je međunarodno usvajanje jedna od mera zaštite dece bez roditeljskog staranja.
 

Nepokretno dete u Srbiji, u inostranstvu vozi bicikl

Kako je navela Jovanovićeva, prošle godine je usvojeno jedno potpuno nepokretno dete iz Srbije, koje je posle godinu dana boravka u inostranstvu kod usvojitelja vozilo bicikl.

Državna sekretarka u tom ministarstvu, Brankica Jovanović ukazala je da je problem to što usvojitelji iz Srbije nisu spremni da usvoje decu sa ozbiljnim zdravstvenim problemima i smetnjama u razvoju, i najavila bolju pripremu usvojitelja u Srbiji.


Po njenim rečima, za dete sa smetnjama u razvoju bez roditeljskog staranja prvo se traži usvojitelj iz Srbije, a ako takvog nema, traže se međunarodni usvojitelji. Jovanovićeva je istakla da se ta mera pokazala kao dobra za napredovanje dece čiji razvoj prate i predstavnici Ministarstva.


Dragan Vulević iz Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike rekao je na sednici odbora da je u Srbiji 835 usvojitelja. Oni žele da usvoje malo, zdravo dete koje nije romskog porekla, ali u poslednje vreme je znatan broj i onih koji usvajaju i decu romskog porekla.


Po njegovim rečima, usvojitelji iz Srbije su spremni da usvajaju i decu sa smetnjama u razvoju i ozbiljnim zdravstvenim problemima, ali to ipak ne čine zbog sredine u kojoj žive.

2024 © - Vesti online