Četvrtak 03.10.2013.
09:50
Srna

"Odluka Prištine izazvala krizu pregovora"

Milivoje Mihajlović

Mihajlović je rekao da je ta odluka na štetu briselskog sporazuma i naveo da će uslediti konkretni potezi Beograda prema EU. Odluka o tome kako će biti prevaziđena kriza, dodao je on, u rukama je Unije i visokog predstavnika EU Ketrin Ešton.

On je izjavio za RTS da bi lokalni izbori na Kosovu i Metohiji trebalo da budu krunisani formiranjem zajednice srpskih opština, ali da je očigledno da prištinske vlasti preduzimaju korake koji su protiv interesa opstanka Srba na Kosovu i Metohiji.

Pročitajte još:

Vlada u Prištini odbila zahtev Dačića da poseti Kosovo

Komentarišući nameru premijera Srbije Ivice Dačića da ode na Kosovo i Metohiju na početku predizborne kampanje, Mihajlović je rekao da je reč o simboličnom odlasku s ciljem da motiviše Srbe da izađu na izbore i objasni zbog čega su ti izbori važni za opstanak srpske zajednice.

"Ukoliko se Priština suprotstavlja takvom potezu, onda znači da je Priština protiv briselskog sporazuma", naglasio je Mihajlović.

Govoreći o upisu interno raseljenih Srba uoči lokalnih izbora, Mihajlović je odgovorio da je taj problem prevaziđen i da će biti 38.000 ljudi koji su registrovani na spiskovima i koji će biti upisani i moći da glasaju.

Dačić je upozorio Brisel da će prekinuti učešće u pregovorima ako Priština ne dozvoli srpskim zvaničnicima da posjećuju Kosovo i Metohiju tokom izborne kampanje.

2024 © - Vesti online