Sreda 02.10.2013.
21:14
Beta

DSS: Srbija dala sve, pregovori gotovi

Slobodan Samardžić: Dačić ide na Kosovo kao u, recimo, Mađarsku

"Pošto je Dačić sam doprineo da Kosovo bude nezavisna država i pokušao da Srbe gurne silom u tu nezavisnu državu, zašto se sada čudi kada mu vlasti države koju je on priznao ne dozvoljavaju da vrši izbornu kampanju u stvarima, odnosno izborima koje organizuje ta država", rekao je Samardžić agenciji Beta.


Samardžić je naveo da je Dačić sporazumima koje je prihvatio zajedno sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem doveo do toga da "na Kosovo ide kao u, recimo, Mađarsku".
 

Pročitajte još:

* Vlada u Prištini odbila zahtev Dačića da poseti Kosovo

* Nemačka: Ne prekidajte pregovore, Beograde i Prištino

"Srbija je sve dala što je imala da da i preostaje joj samo da potpiše obavezujući pravni sporazum sa Prištinom iz 7. tačke nemačkog zahteva i Dačić to veoma dobro zna", rekao je Samardžić.


Samardžić je dodao i da Dačić takođe zna da je potpisujući i prihvatajući sve sporazume do sada, to učinio sa separatističkom Vladom Kosova i da su oba njegova partnera, i Brisel i Priština, bili zainteresovani za te sporazume jer "oni znače priznavanje Kosova od strane Srbije".


"Izbore je raspisala predsednica Kosova Atifete Jahjaga, a Dačić se zajedno sa Nikolićem i Vučićem svrstao u red iza nje sprovodeći njenu odluku", rekao je Samardžić.


Vlada Kosova odbila je ranije danas zahtev premijera Srbije Ivice Dačića da poseti Kosovo, a Dačić je upozorio Brisel da će prekinuti učešće u pregovorima ako Priština ne bude dozvoljavala srpskim zvaničnicima da posećuju Kosovo do kraja kampanje za kosovske lokalne izbore, zakazane za 3. novembar.

2024 © - Vesti online