Sreda 02.10.2013.
15:57
Beta

Velja i DS se svađali oko mosta na Adi

Ilić je kazao da je u Beogradu 60 odsto ukupne "divlje gradnje" u Srbiji, da je gradska vlast DS gradila most preko reke Save, kod Ade Ciganlije, bez ijednog "papira" i da je u generalni urbanistički plan Beograda naknadno ubacila 6.000 nelegalno izgrađenih objekata.

DS napravio haos u Beogradu: Velimir Ilić

"Vaš gradonačelnik (Dragan Đilas) je gradio most bez 'papirologije'. Dobio je Grad Beograd krivičnu prijavu, a ništa sud nije preuzeo. I dalje gradite bez dozvole. Sve

Baka živela pod najlonom

 

Ministar je naveo da su svojevremeno jednoj opštini, u kojoj je na vlasti bila DS, data sredstva za izgradnju kuće jednoj porodici kojoj je srušen objekat, ali ta kuća nije izgrađena.

"Šta se dogodilo? Živeli su pod najlonom. Gledali ste onu baku u dnevniku - pod najlonom je živela. Umro joj je prvo sin, umro joj je muž, umrla je i ona nedavno, a para nigde. Zato je vaš direktor kupio sebi 'audi A8', a šefici kabineta je kupio stan od tih sredstava, nabavio sve u koži, sve ekstra, sve je super bilo. To je bilo u Valjevu u prošlom mandatu", rekao je Ilić i dodao da poslanici DS treba pogledaju koje su objekte gradili i u Kraljevu i Zemunu.

radite bez dozvole, bez i jednog papira. Vi ste u vašem mandatu počeli investiciju od 300 miliona evra bez i jednog papira, na tuđem zemljištu. Dobili ste krivičnu prijavu koju niko nije aktivirao jer je sud vaš, tužilaštvo vaše. Očekujem da se to pitanje reši i ovih dana ću ga pokrenuti", upozorio je Ilić.

Poslanici DS rekli su da ministar neprestano obmanjuje javnost, opstruiše davanje upotrebne dozvole za "most na Adi" i donošenje Generalnog urbaističkog plana Beograda jer želi da prikaže da je vlast u Beogradu loša, a da je on nelegalno gradio objekat od 8.000 kvadratnih metara u Kačulicama.

Odgovarajući na navode ministra da je "most na Adi" građen bez ijedne dozvole, poslanici DS su naveli da je most građen uz kredit Evropske banke za obnovu i razvoj, da je zatražena upotrebna dozvola ali da ministar neće da je izda.

Povodom jučerašnje izjave Ilića o hiljadama krivičnih prijava zbog divlje gradnje, na koje ne reaguju državni organi, poslanici DS su pozvali Ilića da ne prikriva učinioca krivičnog dela i da kaže ko je otac jednog stranačkog lidera koji je uzimao mito da ne bi rušio nelegalne objekte.

"Juče ste rekli da je od 2003. do 2009. nelegalno izgrađeno milion objekata. Ko je tada bio ministar građevinarstva i vodio kapitalne investicije? Otkud 25.000 nelegalnih objekata u Čačku? Da li je i za to kriva DS? Vršite krivično delo jer prikrivate počinioca. Molim vas, zbog javnosti, da kažete ko je uzeo mito i ko je otac tog stranačkog lidera koji je uzeo mito? Ko krije te krivične prijave u fijokama", rekao je poslanik DS Aleksandar Senić.

Povodom ocene zamenika šefa posaničke grupe DS Janka Veselinovića da je predloženi zakon protivustavan i nesprovodiv, i da se ministar predloženim zakonom igra sudbinom ljudi koji su nelegalno gradili iz nužde, Ilić je uzvratio da je vlada koju je predvodio DS, donela tri zakona o legalizaciji, a nijedan nije uspeo.

"Najveća divlja gradnja je bila u prethodnoj vladi. Pa, 500.000 objekata je izgrađeno. Ko je to trebalo da spreči? Urbanizam. Koliko ste dali krivičnih prijava za nelegalne objekata? Nijednu. Zašto ste gradili nelegalno, a sad postavljate pitanje? Ko je trebalo da spreči divlju gradnju? Gde nam je ta divlja gradnja? 60 odsto divlje gradnje je u Beogradu. Koliko ste bili na vlasti u Beogradu? Što ste to dozvolili?", rekao je Ilić, odgovarajući Veselinoviću.

Ilić je Veselinoviću kazao da je pametan čovek, fizičar i da treba "malo da se nasmeje i sarađuje".

"Nasmejao bih se da ova vlada nije najgora od kada su - kako kaže moj kolega Srđan Milivojević, Južni Sloveni došli na ova područja. Priznali ste krivično delo, rekli ste da ste prethodnih dana vršili istragu, a niste istražni sudija. Rekli ste da ste presudili tom čoveku. Presudili ste čoveku koga ste strpali u Kraljevu u zatvor i na kraju se ispostavilo da nije učinio nikakvo krivično delo, da je čak manje isplatio iz kase Kraljeva nego što je trebalo", odgovorio je Veslinović.

2024 © - Vesti online