Četvrtak 03.10.2013.
08:00
Vestionline

Tempomat je koristan ali i opasan!

Tempomat koristi, ali ne smemo se uvek osloniti na njega
 

Tempomat je obično smešten na volanu, ali može biti i na kontrolnoj ploči. Mnogi vozači koji koriste tempomat znaju koliko udobnosti i komfora on pruža na putu. Vozač samostalno povećava ili smanjuje brzinu kojom se želi da se kreće. Zbog toga je tempomat naročito koristan na autoputevima jer smanjuje umaranje vozača, a takođe deluje i na racionalniju potrošnju goriva.

Današnji tempomati imaju mogućnost da samostalno podešavate i privremeno ograničenje brzine. Na primer, kad prolazite kroz naseljena mesta, tempomat možete podesiti tako da privremeno vozite brzinom od 50 km/h, a kasnije da se vratite na veću brzinu.

Ipak, obično su tempomati neefikasni u okolnostima kada je brzina promenljiva, recimo kada se vozi u kolonama. U principu, ceo sistem funkcioniše tako da vozač odredi brzinu koja je dozvoljena, digne nogu s gasa i uživancija... Ali, novo istraživanje pokazuje da postoje i negativne strane tempomata.

Vozači koji koriste tempomat imaju manju kontrolu prilikom preticanja drugih vozila. Kad se ne koristi tempomat možemo efikasnije da kontrolišemo smer i imamo više vremena za reagovanje.

2024 © - Vesti online