Sreda 02.10.2013.
14:02
E. V.

Merčep u Vukovaru klao i decu

Ovde potpis

Navodi o zverstvima koja je počinio Merčep, dok je bio vojni komandant Vukovara, uglavnom potiču od Srba proteranih iz tog područja u oktobru 1991. godine (pre dolaska JNA) i od srpskih porodica čije su članove ubile hrvatske snage, kao i od srpske, ali hrvatske štampe.


Nakon što je Vukovar zauzet u novembru 1991. zvaničnici krajiških Srba su poslali izveštaj UN u kome kažu da je pronađeno nekoliko masovnih grobnica srpskih civila, među kojima i tela petoro dece mlađih od sedam godina, čiji su vratovi bili prerezani ili koji su bili ubijeni iz neposredne blizine.


Hrvatska štampa je izvestila o sadržaju navodno poverljivog pisma Tuđmanu iz 1993. koje je poslao bivši hrvatski predstavnik u Vukovaru, u kojem se kaže da je Merčep igrao ključnu ulogu u zverstvima.

Hvalio se ubistvima

Izveštaji zapadne i balkanske štampe nagoveštavaju da su 16. oktobra 1991. Merčepove jedinice uhapsile 150 Srba. Tela 24 uhapšenih su vraćena porodicama u januaru 1994. Drugi se vode kao nestali. Zapadnoevropska štampa citira svedoka koji je čuo Merčepove vojnike kako se hvale da su ubili "150 srpskih snajperista" - navodi CIA u izveštaju iz oktobra 1995. godine.

Ne negirajući da su se ubistva Srba desila, Merčep insistira da su brojevi "naduvani ili nevažni". Na primer, u vezi sa 19 Srba koji su navodno ubijeni u Pakracu, on je rekao nemačkim novinama 1994. godine: "Šta je 19 Srba u poređenju sa onim što je urađeno Hrvatima?!"


Merčep i njegove paravojne snage, koje se nazivaju Hrvatske odbrambene snage (HOS), kao i "vod podrške Merčepu 109. bataljona Tigar" optuženi su za zverstva počinjena u Pakračkoj Poljani, Gospiću, Vukovaru i Zagrebu.


Bivša vlada krajiških Srba, kao i izveštaji srpske i hrvatske štampe tvrde da postoji čak 20 masovnih grobnica sa po 2.500 tela, uz nekoliko manjih grobnica, u području oko Pakraca.

2024 © - Vesti online