Sreda 02.10.2013.
12:01
J. Jelovac - Vesti

Haos srpske prosvete (4): Evropa od nas traži neznanje

Eskurzija kao kolač: Miodrag Sokić
 

- U srpskoj prosveti danas radi 111.000 ljudi, od toga 90.000 nastavnika i profesora. A toliki broj ljudi školstvu nije potreban. Sve se to dešava na uštrb obrazovnog sistema koji traži veliku odgovornost, stručnost, stalno usavršavanje... Veliki problem je i to što prosvetne vlasti nastoje da usklade srpsko obrazovanje sa zahtevima koji dolaze iz Evrope. Od nastavnika se tako traži da maksimalno spuste kriterijume, da poklanjaju ocene, da izlaze u susret roditeljima, te da svoje zahteve potpuno sklone u stranu - kaže Sokić. 

Učenje ili pijanstvo

- Regularna naknada za profesore koji vode decu na ekskurziju nije veća od 300 evra. Na tom primeru se najlakše otkrije korumpirani direktor. Što veća naknada za ekskurziju, to je veći lopovluk u pitanju. Ja sam profesor, ali nikada u životu nisam vodio decu na ovakva putovanja. Nije moj posao da čuvam tuđu decu, da ih vodim po kafićima i klubovima, da ih gledam kako se opijaju i sa njima čekam jutro, pa da ih pijane vodim po sobama. Moj posao je da ih nešto naučim - kaže Sokić za "Vesti".

Obrazovni kriterijumi tako se spuštaju na sve niži nivo, a posledica je hiperprodukcija odličnih đaka.


- Zato smo mi profesori iz Foruma srednjih stručnih škola tražili da se potpuno ukine Vukova diploma, jer više nema nikakvog smisla. Danas na 100 dece, imate 10 Vukovaca, a više od 50 odsto učenika ima odličan uspeh. A ti odlikaši kada dođu u srednju školu nisu sposobni da polože najosnovnije testove - kaže Sokić.
Forum srednjih stručnih škola svojevremeno su se zalagali i da se potpuno ukinu ekskurzije u inostranstvo.


- Ima sigurno 10 godina kako smo to tražili od Ministarstva, jer su ovakva putovanja preskupa za roditelje, a daju najveće mogućnosti za korupciju. Na školske ekskurzije u inostranstvo svake godine ode oko 50 miliona evra. Svako za sebe tu uzme deo kolača, a najgore prolaze roditelji. Sve organizuju direktori škola, koji uzimaju deo provizije od agencije. Ostatak ide vođama puta i nastavnicima koji vode decu. Ti nastavnici za sedam dana puta dobiju naknadu koja ide i do 1.200 evra - tvrdi Sokić.

Sutra - Haos srpske prosvete (4): Fakultetska diploma za dva meseca

2024 © - Vesti online