Utorak 01.10.2013.
22:48
Beta

Meron istražuje Del Ponteovu po zahtevu Karadžića!

Da li je poštovala Haški sud ili nije: Karla del Ponte
 

Odluka predsednika suda neuobičajeno je brza, budući da je Karadžić zahtev podneo 27. septembra. Karadžić je zatražio od sudije Merona da otvori istragu protiv Del Ponteove zato što je američkim diplomatama 2004. prenela sadržaj poverljivog dokumenta sa suđenja Slobodanu Miloševicu.


Članovi posebnog veća, sudije Kristof Fluge iz Nemačke, Bakone Moloto iz Južne Afrike i Barton Hol sa Bahama imaće zadatak da, po Meronovom nalogu, ispitaju da li je neophodno postaviti tužioca koji bi istražio da li je Del Ponteova odgovorna za nepoštovanje suda.


Karadžić je, u zahtevu za otvaranje istrage, citirao diplomatsku depešu koju je Ambasada SAD u Hagu, 16. aprila 2004, uputila Stejt departmentu. U depeši piše da je Del Ponte, istog dana, američkim diplomatama prenela ko je na listi svedoka Miloševićeve odbrane, koju je bivši predsednik Srbije i SRJ, tri dana ranije, sudu podneo kao poverljivi dokument.


"Čitajući direktno sa liste izvučene iz podneska, ona je rekla da su podneskom obuhvaćeni bivši predsednik Bil Klinton, bivša državna sekretarka Madlen Olbrajt, bivši ministar odbrane Vilijam Koen, ambasador Kristofer Hil, general Vesli Klark i bivši ambasador Ričard Holbruk", piše u depeši, koju citiran Karadžićeva odbrana.


Karadžić tvrdi da je Del Ponte, time što je američkim diplomatama otkrila sadržaj dokumenta pod pečatom, prekršila pravila Tribunala, sugerišući da je tadašnja glavna tužiteljka odgovorna za nepoštovanje suda.

2024 © - Vesti online