Utorak 01.10.2013.
21:12
Beta

Hrvatska preko Interpola traga za predsednikom MOL-a

Osumnjičen za podmićivanje bivšeg hrvatskog premijera: Žolt Hernadi
 


Hrvatski mediji navode da sledi standardna procecedura posle koje bi Hernadijevi podaci i fotografija trebalo da budu objavljeni na "crvenim poternicama" na sajru Interpola na internetu. U policiji su potvrdili da je ta međunarodna poternica dopunjena evropskim nalogom za hapšenje.


Županijski sud u Zagrebu odredio je prošle nedelje pritvor predsedniku uprave MOL-a Žoltu Hernadiju pošto nije došao na saslušanje u Zagrebu osumnjičen da podmitio bivšeg premijera Hrvatske Ivu Sanadera.


Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) osumnjičila je Hernadija da je podmitio Sanadera da bi on mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u hrvatskoj Ini. U slučaju "Ina-MOL" bivši hrvatski premijer je, zbog primanja pet miliona evra mita, krajem prošle godine prvostepeno osuđen na zatvorsku kaznu.


Hernadi je više puta odbio poziv USKOK-a na saslušanje, a pre desetak dana je Tužilaštvo Mađarske odbilo zahtev da ispita Hernadija o slučaju "Ina-MOL" jer je navodno utvrđeno da on nema veze s podmićivanjem. Mađarsko tužilaštvo je ranije tvrdilo da ga ne može ispitati "radi zaštite nacionalnih interesa".


Istraga protiv Hernadija u Hrvatskoj prekinuta je decembra 2012, ali je ponovno pokrenuta po ulasku u EU kada su, kako je tada saopštio USKOK, "stvorene nove pretpostavke za osiguranje prisustva osumnjičenog tokom istrage".

2024 © - Vesti online