Utorak 01.10.2013.
19:06
Beta

Stigli inspektori za uništavanje hemijskog oružja

Grupa od 20 inspektora Organizacije za zabranu hemijskog oružja treba da primeni rezoluciju UN o Siriji koja između ostalog predviđa i uništavanje hemijskog oružja te zemlje.

Konvoj UN stigao u Siriju

Prema procenama stručnjaka, Sirija ima više od 1.000 tona hemijskog oružja od čega 300 tona iperita i sarina, a sve to je uskladišteno na 45 mesta.

Sirijski predsednik Bašar al Asad rekao je da će poštovati rezoluciju UN, usvojenu u petak, koja predstavlja veliki diplomatski proboj od početka sukoba u martu 2011. godine.

Inspektori UN koji su u Siriji istraživali mesta navodnih napa da hemijskim oružjem, juče su završili svoju misiju. Oni će svoj izveštaj podneti do kraja oktobra. Prema rezoluciji koju je Savet bezbedonsti UN u petak uveče izglasao, oko 1.000 tona sirijskog hemijskog oružja trebalo bi da bude uništeno do sredine 2014. godine.

U rezoluciji se ukazuje na posledice po Siriju ako ne ispuni preuzete obaveze, ali će Savet bezbednosti u tom slučaju morati da usvoji drugu rezoluciju. Rezolucija odobrava plan o uništenju sirijskog oružja koje je napravila Organizacija za zabranu hemijskog oružja, čime je on postao pravno obavezujući.

2024 © - Vesti online