Utorak 01.10.2013.
15:40
vijesti.me

Vatikan istražuje svetleći Gospin kip

U međuvremenu je kip Gospe Lurdske, koji je od prošlog ponedeljka svetleo svake večeri u staroj kući Vicke Ivanković Mijatović, koja je godinama imala priviđenja Blažene Device Marije, premešten u župni ured crkve Svetog Jakova, piše "Slobodna Dalmacija".

Foto: Ilustracija

Tamo će ga, prema šturim informacijama koje dopiru iz Međugorja, pregledati vatikanski stručnjaci koji bi trebalo da stignu narednih dana, verovatno kad se smiri uzbuđenje koje je kip izazvao među vernicima.

Tada bi kip trebalo da bude proučen i analiziran, pa će biti istraženo da li je zaista reč o natprirodnoj pojavi ili je neko kip premazao svetlećom bojom i obmanuo hodočasnike. Tako je reakcija Crkve usledila i pre nego što se pretpostavljalo, budući da je pojava naizgled potpuno ignorisana od crkvenih vlasti.

Međugorski franjevci nisu se izjašnjavali o kipu koji svetli, a mostarski biskup Ratko Perić, koji inače negira fenomen, nije oformio istražnu komisiju što bi bio uobičajeni biskupijski postupak, jer je nadležnost nad Međugorjem preuzeo Vatikan, odnosno Kongregacija za nauk vere.

Verovatno je upravo Kongregacija i naložila analizu kipa i tako smirila duhove namerom da ispita sumnje u manipulaciju vernicima. Takvu reakciju za "Slobodnu Dalmaciju" prvih dana pojave svetla oko kipa, predvideo je kapucinski teolog fra Bono Zvonimir Šagi. On je kazao da će crkveno povereništvo, sačinjeno obično od nekoliko iskusnih teologa, ali i stručnjaka s drugih područja nauke, kip skloniti od očiju javnosti, dati ga na analizu, ispitati svedoke kako bi se utvrdilo o čemu se radi.

2024 © - Vesti online