Sreda 02.10.2013.
08:00
Novi magazin

Hrana otkriva da li ste hedonista ili racionalista

Alan Hirš neurolog i psihijatar iz Čikaga pre nekoliko godina sproveo je istraživanje kada je na primeru 18.000 ispitanika došao do rezultata koji jasno pokazuju odnos želje za određenom hranom s određenom osobinom.

Slano vole racionalisti; ljuto - temperamentni; slatko vole hedonisti; slatko-slano kreativci, a gorko misaone osobe

Potrebu za nekim od osnovnih 5 ukusa ne treba menjati nego joj treba udovoljavati, ali umereno i kontrolisano!

Slano vole uspešni

Osobe koje osećaju želju za slanom hranom retko izražavaju svoje mišljenje, ali su izuzetno energični i odvažni u kritičnim situacijama, odlučuju na temelju razuma a ne srca. S obizirom da često prepuštaju drugima da im kroje privatni i poslovni život takve može umiriti vrećica čipsa ili porcija slanog pomfrita, a sve iz razloga jer imaju manjak minerala u organizmu.

Slatko vole hedonisti koji vole da žive na ivici

Osobe koje osećaju veliku želju za tamnom čokoladom vole da budu u centru pažnje, privlači ih razuzdan život, dok u poslovnom svetu ciljaju na vodeće pozicije.

Ko bi odoleo?!

One osobe kojima je predmet žudnje mlečna čokolada često su tihe i povučene. Uopšteno osobe koje žude za slatkišima veliki su hedonisti i retko žale za propuštenim prilikama. Čokolada stimuliše lučenje hormona serotonina i savršen je dezert koji deluje poput antidepresiva, a pomaže i kod malaksalosti, kada je telu potrebno brzo razbuđivanje.

Slatko-slano vole kreativci i samotnjaci

Osobe koje vole kombinaciju slatkog i slanog najviše vole da budu same, kreativne su i vole da upravljaju vlastitim vremenom i prostorom, ne podnose nadređenost, a više od svega cene privatnost. Učestala želja za kombinacijom slatkog i slanog znak je da u organizmu nedostaju glukoze i natrijuma. Osećamo se malaksalo i usporeno, zbog čega brojni posežu za kombinacijom slanih grickalica i slatke čokolade kako bi povratili snagu i zadovoljili potrebu za slanim.

Ljutu, začinjenu hranu vole temperametne osobe

Temperamentne osobe koje ne vole da gube vreme na nevažne stvari obožavatelji su ljute i začinjene hrane. Oni vole red i disciplinu, neverovatnom brzinom obavljaju više ključnih stvari odjednom, a hrana pojačanih okusa ih smiruje. Ovakva hrana ubrzava rad srca i disanje pa valja biti oprezan jer ona stvara zavisnost.

Gorko vole misaoni i obzirni

Misaonim osobama koje odlučuju na temelju razuma, a teško se prepuštaju logici srca često se zamera što nisu dovoljno strastveni. Takvi su pak obožavatelji gorkog ukusa koji je inače najmanje zastupljen u kategoriji omiljenih. Gorka hrana uravnotežuje njihovu hladnoću koja je tek na površini, u dubini svog bića oni su mirni. Gorki ukus ispunjava blagim nezadovljstvom koje ih tera da idu dalje i vide stvari onakvima kakve one zaista jesu, bez ružičastih naočala.

2024 © - Vesti online