Utorak 01.10.2013.
16:21
Klix.ba

Ministar obrazovanja pomešao Andrića i Šantića

Ministar Mutabdžija pomešao dva velikana
 

Mutabdžija je kao jedan od govornika hteo da podseti prisutne na ono što je Šantić napisao, pa je pročitao: "Kad čovek prenoći u Mostaru, nije zvuk ono što ga probudi ujutro, nego svetlost. To znam iz iskustva. Svetlost me je dočekala pri dolasku u Mostar, pratila za vreme mog boravka od jutra do večeri, a docnije, po odlasku, ostajala u meni kao glavna karakteristika moga sećanja na Mostar".

Ništa tu ne bi bilo sporno da je autor ovih reči divljenja o Mostaru Aleksa Šantić. Tekst o gradu na Neretvi zapravo je napisao nobelovac Ivo Andrić.

Jedan od prisutnih bio je pesnik Elis Bektaš. On je, kao i nekolicina prisutnih koji dobro poznaju stvaralaštvo oba velikana književnosti, bio zabezeknut ministrovim govorom. Bektaš je rekao da je uvodni govor đakona Branislava Rajkovića, predsednika Gradskog odbora Srpskog prosvetnog i kulturnog društva "Prosveta", bio zaista lep.

"Sve je bilo kako treba do tog momenta. Posle toga, jedan moj kolega je razgovarao sa Svetozarom Pudarićem, koji je takođe bio prisutan. Pudarić je branio ministra i govorio da se svakome to može desiti, na što sam ga ja pitao: 'Da li bi, Svetozare, išao na terapiju kod lekara koji ne zna razliku između srca i jetre'", ispričao je Bektaš za Kliks.ba.

Budući da se radi o ministru obrazovanja i kulture, ovo je pravi skandal. "Osim toga, Šantić i Andrić pripadaju različitim književnim epohama", dodaje Bektaš.

2024 © - Vesti online