Utorak 01.10.2013.
12:40
Beta

ZR: Građani izgradili objekte, radovi na kanalu stopirani

Zrenjanin (foto: arhiva)
 

Pojedini delovi kanala, pored kojih se nalazi pijaca, služe kao deponija i u njima se može naći čak i odbačeni nameštaj, navodi se u saopštenju tog javnog vodoprivrednog preduzeća.

Dodaje se da su zbog ovih problema na kanalu dugačkom kilometar i po, Vode Vojvodine morale da obustave radove, čiji je nastavak neizvestan. Precizira se da je reč o kanalu u zrenjaninskoj Mesnoj zajednici "Nikola Tesla". U saopštenju se naglašava da se na kanalskoj mreži u Zrenjaninu izvode radove vredni oko 54 miliona dinara.

Radove izvodi Vodoprivredno preduzeće Srednji Banat Zrenjanin, a finansijska sredstva obezbedili su Vode Vojvodine, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i lokalne samouprave.

Vojvodina ima jednu od najvećih kanalskih mreža u Evropi. Izgradnja kanala započela je u 18. veku, s ciljem da se isuše močvarni predeli i od površinske vode i podzemnih voda "otme" plodno zemljište.

U poslednjih četvrt veka, zbog nebrige stanovništva i države, kanalska mreža u Vojvodini je mestimično veoma zapuštena, što otežava odvodnjavanje i dovodi do gomilanja podzemnih voda i poplava. Iako imaju veliki kapacitet i za navodnjavanje obradivog zemljišta, kanali se veoma slabo koriste u te svrhe.

2024 © - Vesti online