Utorak 01.10.2013.
11:05
24sata.rs

Zašto nam kiša uvek napravi haos?

Klizav put i slaba vidljivost uzrokuju dodatni stres, pa i inače mirni vozači "polude" po kiši
 

Retko koji pešak nije doživeo makar jedno “kupanje” pošto je pored njega projurio automobil u punoj brzini preko bare tik uz ivičnjak. Vozači nemaju obzira ni prema kolegama za volanom, pa je neprekidno trubljenje, isecanje i kasno kočenje uobičajena pojava. Da ne govorimo o situacijama da vozači na pešačkom prelazu ne propuštaju pokislog prolaznika bez kišobrana...

Veću nervozu i bezobzirnost za volanom a usled kiše, psihoterapeuti i psiholozi objašnjavaju nepoverenjem u sopstveno vozilo i stresom zbog promene godišnjih doba.

Najčešće greške vozača po kiši:

- brza vožnja po klizavom kolovozu
- vožnja po barama tik uz trotoar
- vožnja sa mokrom i zamagljenom šoferšajbnom
- nepažnja prilikom prelaska preko pešačkog prelaza

- Većina vozača vozi stare automobile, pa kišno vreme i klizav put kod njih izazivaju dodatni stres i zato reaguju ljutito. Dešava se da tokom kiše vozači ne mogu lepo ni da vide kroz šoferšajbnu zbog dotrajalih brisača, pa ponekad i iz tog razloga ne mogu da opaze pešaka. Na kraju, postoji i grupa vozača koji su bahati bez obzira na vreme, ističe psihoterapeut Zoran Milivojević.

S druge strane, psiholog Radmila Grujičić promenu ponašanja vozača tokom kiše “pravda” padom opšteg raspoloženja građana zbog promene vremena.

- Svaka faza prelaska iz jednog u drugi način života predstavlja stres i zahteva prilagođavanje. Kraj godišnjih odmora i polazak dece u školu dodatno utiču na nervozu kod građana pa tako i kod vozača. Iako je kolaps u saobraćaju uobičajena pojava tokom kiše, očekujem da će se vozači vremenom ipak naviknuti na jesen i biti manje nervozni - kaže Grujičićeva.

2024 © - Vesti online