Utorak 01.10.2013.
15:02
M. Roknić - Vesti

Perković zarobljenicima lomio kosti

Izazvao pometnju: Josip Perković
 

Pod pretnjom sankcija Evropske komisije, Hrvatska je započela proceduru promene zakona koji će omogućiti primenu Evropskog naloga za hapšenje, pa time i izručenje Perkovića nemačkom sudu, gde će se voditi proces o njegovoj ulozi u Đurekovićevom ubistvu 1981. godine.


Ukoliko i uspe na neki način da se izvuče iz ruku nemačkog pravosuđa, Perković možda može ostatak života da provede kao ugledni građanin Hrvatske, ali ostaju druge optužbe, Srba iz Hrvatske, koji su tokom ratnih dešavanja imali priliku da ga vide u logorima gde su bili zatvoreni.


Jedan od njih je i Dobroslav Gračanin, nekadašnji major JNA i glavni svedok na prošlogodišnjem suđenju stražarima i komandantu logora Kerestinac. On je na suđenju u Zagrebu svedočio da je upravo Perković dolazio u logor i saslušavao ga tako što mu je lomio kosti. Njegova izjava na suđenje je slična hiljadama drugih svedočenja Srba koji su imali sreće da prežive logore Kerestinac, Loru, Kuline, Pakračku poljanu i mnoge druge.


Međutim, ni svedočenje ovog Srbina koji sada živi u Holandiji, nije impresioniralo sud u Zagrebu, pa je petoricu zločinaca iz logora, za koje je dokazano da su elektrošokovima mučili, tukli i seksualno se iživljavali nad desetinama vojnika i civila, osudi na blage kazne od ukupno osam i po godina zatvora. Perković je samo na to suđenje pozvan kao svedok.


Dok su se hrvatski mediji proteklih nedelja naširoko bavili ubistvom starim 30 godina u Nemačkoj i sudbinom političkog emigranta Đurekovića, ni jednom rečju se nisu dotakli srpskih žrtava i ulogom koju je u njima imao Perković, nekadašnji Tuđmanov čovek od poverenja.

2024 © - Vesti online