Utorak 01.10.2013.
12:34
Đ. Barović - Vesti

Šuvaković: Milošević je spasio Srpsku

Crtanje granica u Dejtonu: Slobodan Milošević, Haris Silajdžić (levo), Vesli Klark, Voren Kristofer i Ričard Holbruk (na kraju desno)
 

U razgovoru za "Vesti", jedan od čelnika udruženja Sloboda i nekadašnji bliski Miloševićev saradnik, Uroš Šuvaković oštro napada ovu tvrdnju.

Pročitajte još:

* Krajišnik: Sloba uz viski dao Sarajevo

- Da nije bilo Miloševića ne bi bilo ni Republike Srpske, a začuđujuće je da tako nešto izjavljuju ljudi koji su odlično znali da je te 1995. godine upravo Slobodan Milošević zaustavio hrvatsku vojsku da okupira Banjaluku. Milošević je pozvao Holbruka i rekao mu doslovce da ako ne zaustavi Tuđmanovu armadu koja je bila na 30 kilometara od Banjaluke, Srbija će otvoreno ući u rat - otkriva Šuvaković i dodaje da je deplasirano posle toliko godina baviti se spekulacijama da li je moglo više ili manje da se dobije na pregovorima u Dejtonu.

- Milošević je tamo vadio kestenje iz vatre i omogućio je Republici Srpskoj da dobije sve elemente državnosti, što je podržalo više od 40 zemalja u svetu. U krajnjem slučaju, najveći gubitnici tog sporazuma su Hrvati iz Bosne, ali verujem da će i oni uskoro zatražiti dobijanje entiteta što će neumitno otvoriti i pitanje opostanka BiH - zaključuje Šuvaković.

Tajni dokumenti CIA

U poslednjem obelodanjenom izveštaju CIA, iz decembra 1995. godine navodi se da je Momčilo Krajišnik, "najglasniji u otporu Dejtonskom sporazumu".
"Krajišnik je najbolji barometar onoga što misle Srbi u Sarajevu. On ne veruje da je srpska vojska sposobna da odbrani Srbe u Sarajevu i gleda na IFOR kao garanciju njihove bezbednosti", stoji u izveštaju CIA koja je obelodanila i pismo Karadžića Bilu Klintonu.


"Ja vas uveravam da mi želimo da sarajevski Srbi ostanu tamo gde su. Ali, realnost je takva da će oni ili otići, a čineći tako proizvešće veliki haos, ili će ostati i stvoriti Bejrut od Sarajeva - sa neizbežnim posledicama po dugoročnu stabilnost", napisao je Karadžić tadašnjem američkom predsedniku Bilu Klintonu.

Jedan od učesnika u tim pregovorima, nekadašnji vojni ataše SRJ, Dragan Vukšić ističe da su se pregovori u Dejtonu odvijali isključivo na najvišem nivou i da je Milošević zaista vodio pregovore u ime Srba iz BiH, ali da je tada izvukao maksimum.


- Za Krajišnika, ali pretpostavljam i Karadžića i Mladića nisu sporni samo Sarajevo ili izlaz Srpske na more, već i Brčko, Foča... Milošević je, ma koliko sam protivnik njegove politike, tada ipak izvukao šta se moglo. Jako mi je žao ako Krajišnik i dalje ne shvata da je pogubna ratna politika Srbe mnogo više koštala, nego što im je dobra donela - zaključio je Vukšić.

2024 © - Vesti online