Ponedeljak 30.09.2013.
14:51
mozzartsport.com

NBA menja pravilo

 

Naime, Takmičarski komitet NBA doneo je jednoglasnu odluku da se 2-3-2 sistem, koji je do sada bio u upotrebi izbaci i vrati stari 2-2-1-1-1. Međutim, ova velika i značajna promena mogla i bi da se ozvaniči samo ako vlasnici klubova budu podržali ideju na sastanku koji je zakazan za oktobar.
"Ova ideja potekla je od pojedinih članova Takmičarskog komiteta i veoma je dobro prihvaćena među ostalim članovima. Zbog toga će se održati sastanak vlasnika klubova, gde će se doneti konačna odluka o eventualnoj promeni", rekao je portparol NBA lige Tim Frenk.

Inače, sistem 2-2-1-1-1 poslednji put je korišćen u finalu 1984. godine, kada su se sastali Los Anđeles Lejkersi i Boston Seltiksi, a posle sedam iscrpljujućih mečeva slavili su Kelti sa 4:3. Do promene u formatu je došlo na inicijativu nekadašnjeg direktora Bostona Reda Auerbaha, koji je želeo da smanji broj putovanja između Bostona i Los Anđelesa.

Međutim, format 2-3-2 je već godinama kritikovan od strane mnogih košarkaških stručnjaka, jer se smatra da favorizuje tim koji ima slabiji skor u petom meču, koji je obično preloman u finalnoj seriji.

Prošle sezone Majami Hit je postao tek četvrti klub koji je uspeo da osvoji šampionat, iako je gubio sa 3:2 u seriji. Inače, sve runde plej-ofa igraju se po sistemu 2-2-1-1-1.

2024 © - Vesti online