Ponedeljak 30.09.2013.
14:32
Beta

"Kosorovoj oduzeti status počasne građanke Vukovara"

Bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor
 

Kao razlog je navedeno da je nezavisna poslanica Jadranka Kosor na prošloj sednici Sabora Hrvatske odbila da potpiše zahtev da se u dnevni red uvrsti tačka "Vukovar mesto posebnog pijeteta", odnosno da se raspravlja o problematici postavljanja dvojezičnih latinično-ćirličnih tabli u Vukovaru.

HDZ hoće da me eliminiše

Bivša premijerka i šefica HDZ Jadranka Kosor izjavila je da je to pokušaj njene potpune političke eliminacije iza kojeg stoji HDZ. "Ja sam još jedini živi svedok koji se usudi javno da kaže - jer se toga ne stidim - da je HDZ glasao za Ustavni zakon o pravima manjina", rekla je Kosor, prenosi Nova TV.

Ona je podsetila da je HDZ 2009. godine bila u većini koja je promenila statut Vukovara, čime je omogućen uvođenje dvojezičnosti u tom gradu.

Štab u predlogu koji prenose hrvatski mediji, navodi da je Kosorova "dopustila nasilje nad zakonom i žrtvom Vukovara".

Kao mogući razlog za takve postupke Jadranke Kosor u Štabu navode njeno članstvo u Medunarodnom institutu za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) sa sedištem u Ljubljani čiji su članovi, kako navode, i Budimir Lončar, Stjepan Mesić i general JNA Blagoje Grahovac.

Gradsko veće Vukovara prihvatilo je prošle sedmice predlog odluke o pristupanju promeni Statuta grada Vukovara, čime je otvorena mogućnost da Vukovar bude proglašen mestom posebnog pijeteta i izuzet od dvojezičnosti.

Promenu Statuta inicirali su većnici koalicije HDZ i "Hrvatske stranke prava dr. Ante Starečević".

Pročitajte sve o protestima u Vukovaru i dvojezičnim tablama OVDE

2024 © - Vesti online