Ponedeljak 30.09.2013.
15:36
Beta

Misija MMF počinje u Beogradu od 1. oktobra

Foto: Arhiva
 

Kako je ranije najavio MMF, ta misija će "diskutovati o najnovijim ekonomskim kretanjima, kao i planovima Vlade Srbije za 2014. godinu i za naredni srednjoročni period".

Razgovori sa MFF počinju sastankom u NBS

Razgovori s misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) počeće 1. oktobra plenarnim sastankom u Narodnoj banci Srbije (NBS) u Beogradu. Kako je najavila centralna banka, delegaciju Srbije predvodiće guvernerka NBS-a Jorgovanka Tabaković i ministar finansija Lazar Krstić.

Misiju Međunarodnog monetarnog će predvoditi Zuzana Murgasova. Ministar finansija Srbije Lazar Krstić najavio da će Srbija razmotriti mogućnost pregovora o novom aranžmanu s tom finansijskom institucijom, posle usvajanja budžeta za 2014. godinu i okončanja tehničke misije te finansijske institucije početkom oktobra.

On je na Rojtersovom onlajn investicionom samitu 24. septembra rekao da bi, ako bi se ušlo u pune pregovore sa MMF-om, to bilo u prvom kvartalu sledeće godine.

Krstić je istakao da je dolazak misije MMF-a deo priprema budžeta za 2014. i dugoročne fiskalne strategije do 2016. Dodao je da će poreska reforma imati vidljive efekte tek od 2015. godine, a vlada će, prema njegovim rečima, morati da postigne saglasnost oko reformi penzionog fonda do sredine 2014.

Nakon najave dolaska Misije MMF-a, premijer Srbije Ivica Dačić je 25. septembra rekao da Srbija želi aranžman s tom finansijskom institucijom, ali da još više želi ekonomski stabilnu situaciju u zemlji.

"Razgovaraćemo o tome, aranžman sa MMF-om je stvar pregovora", rekao je Dačić.

2024 © - Vesti online