Nedelja 29.09.2013.
15:22
RTS

"Albanci sa juga, imate sva ustavna prava!"

Srbi na severu Kosova još nemaju definisano rešenje ni za jedan od zahteva: Stanković
 

"To je nešto što je definisano, za razliku od Srba na severu Kosova, koji još nemaju definisano rešenje ni za jedan od ovih zahteva, jer pregovori u Briselu još traju", objasnio je Stanković povodom zahteva Albanaca sa juga Srbije za reciprocitetom sa pravima kosovskih Srba.

Stanković, istovremeno, negira i prigovore o prevelikom prisustvu žandarmerije i vojske na jugu Srbije i tvrdnje da su građani zbog toga nebezbedni i uplašeni.

"Prilikom razgovora sa građanima u selu Končulj dobili smo odgovor da u proteklih 12 godina pripadnici bezbednosnih struktura, znači žandarmerije, vojske i policije, nisu ni na jedan način ugrozili integritet bilo kog deteta ili građanina tog mesta", naglasio je Stanković. To su potvrdili i meštani koji su prisustvovali tom sastanku, naglasio je Stanković i podsetio na obaveze prema međunarodnoj zajednici, koja je veoma rigorozna i zahtevna prema Srbiji, jer traži da se spreče transport belog

Nikolić: Albanci ne daju Srbima da glasaju

roblja, oružja, droge i azilanata preko njene teritorije.

Naveo je da je samo u 2012.godini bilo više od 11.500 azilanata koji su preko Srbije pokušali da uđu u neku od država zapadne Evrope i istakao veliki uspeh bezbednosnih službi i drugih državnih struktura u rešavanju tog problema.

Upitan o primedbama Srba iz Bujanovca da državu ne interesuju njihovi problemi, Stanković je uzvratio da je "osnovna aktivnost u ovom prvom periodu bila da se započnu razgovori sa albanskim liderima sa kojima bi se počelo rešavanje svega onoga što je država preuzela na sebe u proteklom periodu". Istovremeno da se, u okviru toga, rešavaju i problemi koje imaju drugi stanovnici na tom području, rekao je Stanković, koji smatra da, "ako neko kritikuje, to mora da potkrepi činjenicama".

2024 © - Vesti online