Nedelja 29.09.2013.
14:16
B92

KG: Napravio kuću od plastičnih flaša

Eko-kuća od 14.000 plastičnih flaša
 

Bivši profesor fizike, hemije i tehničkog obrazovanja kaže da je pomalo razočaran što nije ušao u Ginisovu knjigu rekorda, ali ga to ne sprečava da nastavi da radi u svojoj radionici na patentima, sve u cilju širenja svesti o zaštiti životne sredine.

- Tera nostra est donacio ab mundu“, odnosno "naša Zemlja je poklon Kosmosa“, jedna je od poruka ispisanih u eko-kući Radovanovića koji je gotovo šest godina sakupljao plastične flaše i ugrađivao ih u zidove, krov, prozore i vrata. Na isti način uredio je i enterijer.

Profesor okružen eko-detaljima
 


Znanja iz tehničkog, fizike i hemije, koje je predavao nastavnik Toma, svakodnevno koristi u svojoj eko-radionici. Tečni filter za dimnjak, jedan je od tri patenta koje je zaštitio kod Zavoda za intelektualnu svojinu.


- On može da se koristi za velike industrijske dimnjake, a može i za porodična domaćinstva. Taj filter za dimnjak funkcioniše tako što dim tera kroz tečnu sredinu i tako ga filtrira, kaže Radovanović.


Uz kuću i fontanu, on planira izgradnju i drugih objekata od plastičnih flaša koji bi činili njegovu oazu za ekološko osvešćivanje.

 

Nesvakidašnja građevina privukla je posetioce iz raznih delova sveta, od Mađarske do Japana.


- Dolaze ljudi i pojedinačno i kolektivno, kao turisti. Ostavljaju poruke hvale, to se može videti i u knjizi utisaka, kaže ovaj nastavnik u penziji, kojeg je posetila i studentkinja treće godine novinarstva Dunja Manojlović, koja u svom radu obrađuje temu zaštite životne sredine.
- Mediji su se na neki način fokusirali na to što je kuća zanimljiva i jedinstvena, ali se niko nije osvrnuo na to da se on na taj način bavio ’zelenom’ gradnjom i na taj način zaštitio našu sredinu, primećuje ona.

2024 © - Vesti online