Nedelja 29.09.2013.
11:33
Srna

"SAD naoružavale Armiju Federacije BIH"

CIA procenila da je Armija Federacije BiH inferiorna u odnosu na Vojsku RS
 

U dokumentu se ocenjuje da su uspesi muslimanskih snaga u borbama sa srpskim jedinicama uglavnom bili povezani sa hrvatskom pomoći. Razgovori sa regionalnim stručnjacima iz američkog obaveštajnog sektora pokazali su da će biti potrebna akcija opremanja i obuke, ali ograničenih razmera. Srbi imaju prednost u pogledu opreme (4:1 u tenkovima, 10:1 u oklopnim transporterima, 2:1 u artiljeriji), dok Federacija ima prednost u ljudstvu (2:1).

"U pogledu kvaliteta, vojna efikasnost Federacije ograničena je kako nedostatkom opreme (muslimanska vojska ne može da obezbedi ni lako naoružanje svim svojim vojnicima), tako i nedostatkom koordinacije operacija između muslimana i Hrvata",  navodi CIA u izvještaju.

CIA je procenila da Srbi imaju bolje organizacione sposobnosti, ali i manjak ljudstva. U izveštaju se navodi da bi Federaciji BiH trebalo dati lako naoružanje i municiju, prenosivo naoružanje za protivvazdušnu odbranu, vozila za kretanje po tlu, a možda i mali broj tenkova i artiljerijskog naoružanja.

"Cilj je jasan - pomoći Federaciji da postigne efikasniju sposobnost kako bi odvratila Srbe od napada. Ovo treba uraditi bez znatnijeg povećanja sposobnosti Federacije za ofanzivnu demonstraciju sile, bez remećenja ravnoteže u naoružanju, i bez dozvoljavanja radikalnim državama ili ekstremističkim grupama da steknu nepotreban uticaj u regionu", navodi CIA.

2024 © - Vesti online