Nedelja 29.09.2013.
06:01
RTS

Roditelji traže zakon o nestalim bebama

Roditelji se pitaju gde su nestala njihova deca
 


Pre 15 godina rodila je zdravo muško dete u bolnici u Vranju. Bebu je videla samo nakon porođaja, a babica je obavestila da je dete dobro. Sutradan je od supruga saznala da im je beba umrla. Telo bebe nije dobila, kao ni informaciju gde je navodno sahranjena.
 

"Umrlicu nismo dobili, samo izvod da sam rodila devojčicu, a ja sam rodila muško dete. Mi tragamo za istinom i ići ćemo do kraja", kaže ona.
 

Peticiju za donošenje zakona kojim bi se sankcionisali odgovorni za krađu beba podržali su Vranjanci i Lokalna mreža za prevenciju i zaštitu trgovine ljudima da bi pomogli svim roditeljima koji su postali potencijalne žrtve kojima su bebe oduzete na neregularan način.
 

"Ne bih volela da dođem u situaciju da neko od moje dece ili bilo ko doživi neku sličnu situaciju", kaže jedna Vranjanka.
 

Prema podacima Udruženja roditelja nestale dece, za 40 godina u Srbiji je nestalo deset hiljada beba, odnosno proglašene su mrtvima, a oko tri hiljade porodica još traga za istinom. Bojana Veličkov, zamenica gradonačelnika Vranja kaže da oni imaju podatke da su njihove bebe žive i zdrave, ali da žive negde odvojeno od njih. Beba Kanački, Lokalna mreža za prevenciju i zaštitu žrtava trgovine ljudima kaže da je njihov cilj da se izmeni Zakon kojim bi se to sprečilo.
 

Akcija potpisivanja peticije za donošenje Zakona o nestalim bebama biće nastavljena i danas,  kao i naredne sedmice.

2024 © - Vesti online