Nedelja 29.09.2013.
12:09
J. L. Petković - Vesti

Smenjen jer nije dao da kradu!

Denić za "Vesti" tvrdi da je sve to "obmana i neistina koju je sročila Kancelarija za Kosovu i Metohiju" jer na tom skupu u Gušterici gde je "vređao" nije ni bio, već da je pravi razlog za otkaz osveta jer je kandidat građanske inicijative "Simonida" za gradonačelnika Gračanice.

"Grešan" i zbog žene

 

Zanimljivo, Denić je u isti dan dobio i upozorenje otkazu u kome se pominje čak i njegova žena.


"U navedenom obaveštenju se ističe da ste aktivno uključeni u predizbornu kampanju usmerenu protiv liste Srpska, kao predstavnik izborne liste Simonisa, koju ste obrazovali sa svojom suprugom Draganom Denić", piše u upozorenju RZZO-a koji je potpisao direktor dr Momčilo Babić. 

Najskandoliznije u čitavoj priči su, međutim, njegove tvrdnje da je godinama upozoravao na nezakonite radnje u srpskim zdravstvenim ustanovama na Kosovu, odnosno da je je više od 100 miliona dinara (oko 90.000 evra) tako potrošeno, ali da na njegove dopise niko nije reagovao. Denić veruje i da je to jedan od razloga za njegovu smenu.


Smenjeni direktor ističe da samo u Domu zdravlja u Gušterici 2010. godine nenamenski utrošeno oko 55 miliona dinara koja su bila namenjena za porodilje. Zatim, da je dve godine kasnije u istoj ustanovi nenamenski utrošeno još 14 miliona dinara koji su bili predviđeni za plate radnicima, koju nikada nisu primili, dok su istovremeno "direktor Doma zdravlja Bogoljub Stefanović i njegova stručna služba govorili radnicima da je Fond kriv što ne primaju plate na vreme".


Nezakonitih radnji je bilo, tvrdi Denić, i u Kliničko-bolničkom centru Priština koji radi u Gračanici.


"Javašluka i samovolje" bilo je, dodaje, i u slučajavima isplate plata za 60 nastavnika i saradnika u medicinskim školama za fiktivna radna mesta. Njih čak 40 primalo je duple plate, iako nisu obavljali nikakav posao u zdravstvu. On navodi da za sve poseduje dokaze, kao i dokumentaciju, da je na vreme obaveštavao sve od Republički zavod za zdravstveno osiguranje i Ministarstvo za Kosovo i Metohiju, sada Kancelariju.


- Posebna priča je neevidentiranje humanitarne pomoći koju zdravstvene ustanove primaju od raznih donatora. Reč je o lekovima, sanitetskom materijalu, nafti, sredstvima za dezinfekciju i higijenu, aparaturima, reagensima - ističe Denić.


Takođe, dodaje on, javna je tajna da zdravstveni radnici primaju po dve plate, iz kosovskih institucija i iz budžeta Srbije, a na pitanje zašto o ovome ranije nije govorio, kaže da su imali zabranu da bilo šta javno kažu.

Vulinov odgovor

 

U odgovoru "Vestima" u Kancelariji za Kosovo i Metohiju kažu da nemaju nikave veze sa smenom Denića.


- Ne utičemo na kadorvsku politiku bilo kog preduzeća - kazao je Aleksandar Vulin.
Dodaje se da su na "na terenu bili predstavnici Skupštinskog anketnog odbora, na čelu sa Momirom Stojanovićem i istraživali upozorenja i nepravilnosti na koje je ukazivano".


- Stojanović će uskoro izneti više informacija na tu temu, a Kancelarija za KiM nema nadležnost da proverava navode o zloupotrebama - rekao je Vulin.

2024 © - Vesti online