Ponedeljak 30.09.2013.
03:42
Vesti

Ronu Mediću sudiće se za ubistvo

Sad mu žao što nije slušao bivšu ženu: Ron Medić

Ovo je odluka sudije Džen Stivenson, a posle pet nedelja saslušanja na Sudu za prekršaje u Sidneju. Mekgerk je ubijen ispred svoje kuće u sidnejskom Kremornu, septembra 2009. godine, u napadu koji je bio očit primer "neverovatnog amaterizma" i u kome nije bilo "ni trunke profesionalnog", kako je sudija opisala počinjeno delo.


Prema njenim rečima, iako nema direktnih dokaza ili bilo kog presretnutog telefonskog razgovora koji bi Medića povezivao sa ubistvom, ona je zadovoljna iskazom glavnog svedoka Krune Fortunata Lakija Gatelarija.


Gatelari je bio Medićeva desna ruka i imao je velike koristi od Medićevih finansija. Sudu je kazao da je od Medića dobio do 500.000 dolara u kešu da bi organizovao ubistvo i kasnije uznemiravanje gospođe Mekgerk. Sudija je rekla da nije ubeđena sugestijom Medićevog pravnog tima da je Gatelari krenuo u posao "igrajući svoju vlastitu igru".


Pošto je odlučila da Medić ide na suđenje, sudija ga je upitala da li on želi išta da kaže, upozorivši ga da bi sve što bude rekao moglo biti korišćeno na suđenju protiv njega.


Još jedan koji se izjasnio da nije kriv za ubistvo, Kristofer Estefan, biće izveden na sud 11. oktobra, na saslušanje na kome takođe treba da se odluči hoće li i njemu biti suđeno. Sudija Stivenson navela je da ključne svedoke protiv Estefana smatra "do kraja nepouzdanim". Estefana je Haišam Safetli, koji je zajedno s njim bio za vreme ubistva, naveo kao osobu koja je pucala.


Safetli i Gatelari su dobili snižene zatvorske kazne da bi svedočili protiv Medića.


Pročitao izjavu skoro plačući


Gospodin Medić, koji se vidljivo tresao, ustao je da pročita pripremljenu izjavu. "Nisam kriv za ova krivična dela. To sam govorio uvek i od samog početka." Medić je kazao da on nije "nasilna osoba" i da nikada nije nikoga ovlastio da ubije Mekgerka. On je za ubistvo optužio Gatelarija, rekavši da se njegov bivši prijatelj bojao da Mekgerk namerava da ga razotkrije kao "prevaranta koji ga dugo vremena potkrada" i da je "Gatelari mrzeo Odetu zato što je za njega bila prepametna".


Medić, koji je bio na ivici suza, upitan je zatim da li bi voleo da sedeći pročita ostatak izjave. "Kamo sreće da sam slušao savete mog brata Roja i moje bivše žene Odete, koji su me upozoravali na Gatelarija. Trebalo je da prihvatim njihove savete i prekinem svaku vezu s njim", rekao je.
 

Medić je takođe govorio o tome da nije imao prijatelja, kao i o svojoj nesposobnosti da dobro procenjuje karaktere, takođe da je ranije imao nervni slom. Kazao je da je sada shvatio da je Gatelari bio s njim prijatelj jedino zbog njegovog bogatstva.


Preduzimački tajkun koji je za vreme ubistva bio umešan u više sudskih rasprava sa Mekgerkom, kazao je na kraju: "Ja ću se odbraniti, nije važno koliko će trajati... ja sam u to siguran."


Predmet će biti ponovo pred sudom u novembru.

2024 © - Vesti online