Subota 28.09.2013.
16:10
Beta

"Srbija pala na testu ljudskih prava"

Strani zvaničnici zabrinuti zbog otkazivanja Parade ponosa
 

Na konferenciji za novinare u Medija centru, Ulsonova je rekla da je potpuno neprihvatljivo da se Parada ponosa zabranjuje u Evropi i dodala da nijedan nasilnik nema pravo da zabranjuje šetnju, odnosno, kako se izrazila, paradu ljubavi.

Birgita Ulson je rekla da je Švedska veliki prijatelj Srbije i da snažno podržava njen evropski put, ali i dodala da ta podrška "dolazi uz obaveze" koje Srbija mora da ispuni.

"Vlasti u Srbiji mogle su da naprave veliki korak u integracijama da su dozvolile održavanje Parade ponosa", rekla je Ulson i dodala da je veoma razočaravajuće to što je Parada zabranjena već treću godinu uzastopno.

U obraćanju predstavnicima LGBT populacije, ona je rekla da oni treba da nastave da se trude i zalažu za svoja prava, sve dok ne budu mogli slobodno da šetaju ulicama Beograda, i dodala da će im u tome veliku podršku nastaviti da pruža i Švedska.

Kacin: Poražavajuće

 

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin ocenio je danas da zabrana Parade ponosa deluje naročito poražavajuće u svetlu tek započetog procesa dubinske analize (skrining) poglavlja 23, koje se odnosi na vladavinu prava u Srbiji.

 

 

"Pravo na javno okupljanje nije omogućeno građanima Srbije i time Srbija nije prošla jedan izuzetno vidljiv test nezavisnosti institucija", navodi se u saopštenju Jelka Kacina i dodaje da će odluka o zabrani biti uključena u izveštaj Evropskom parlamentu o napretku Srbije.

 

Kacin je dodao da, uprkos tome što nije bilo nikakvih incidenata na improvizovanoj noćnoj Paradi, lideri Srbije nisu u praksi pokazali punu posvećenost vladavini prava koja je neophodna za privlačenje stranih investicija i uspeh u približavanju EU.

 

"Srbija dugo nije bila tako blizu odluci za 'da' Paradi, koja bi sliku Srbije konačno promenila u motor promocije ljudskih i manjinskih prava na zapadnom Balkanu", naveo je on.


Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Maja Bobić izjavila je danas da je otkazivanje Parade ponosa u Beogradu "poraz za državu kome su u velikoj meri doprineli i sami političari svojim neprimerenim izjavama".

Bobićeva je u izjavi agenciji Beta rekla da će otkazivanje Parade biti konstatovano kao negativna stvar u izveštaju Evropske unije o napretku Srbije koji se očekuje 16. oktobra i da će stvoriti lošu političku klimu u daljem procesu evro-integracija.

"Proces evropskih integracija je u velikoj meri izgradnja vladavine prava i zaštita ljudskih i manjinskih prava, a to sve garantuje i naš Ustav. U svakom slučaju to (otkazivanje Parade ponosa) jeste jedan poraz za državu koja ne može da obezbedi Ustavom zagarantovana prava", rekla je Maja Bobić.

2024 © - Vesti online