Nedelja 29.09.2013.
08:00
b92.net

Norveška: "Tesla S" prodavaniji i od "golfa"

Norvežani "poludeli" za automobilom "Tesla S"
 

Norveška je poznata kao zemlja sa visokim životnim standardom. Iako stanovnici ove skandinavske države uživaju u blagostanju između ostalog i zahvaljujući bogatim naftnim nalazištima, oni su u velikom broju okrenuti automobilima na električni pogon. Zbog raznih privilegija koje imaju vlasnici elektromobila u Norveškoj, prosečan korisnik se ne odlučuje za kupovinu ovih vozila samo na osnovu razvijene ekološke svesti, već je motivisan pre svega ekonomskim razlozima.

Kombinacija visokog standarda i stumulacije prilikom kupovine automobila sa alternativnim pogonom doprinela je da "Tesla S" u prvoj polovini septembra bude najprodavaniji model u Norveškoj i da nadmaši automobil koji je godinama bestseler u Evropi - "Folksvagen golf".

Kada se sabere prodaja modela "S" i drugog najprodavanijeg elektromobila u Norveškoj u ovom periodu, "Nisana Leaf", dolazi se do tržišnog udela od 9,1 odsto, do čega samo na "Teslu S" odlazi 6,2 procenta.

Ipak, ne treba očekivati da će luksuzni američki električni automobil uspeti da zadrži ovako visoke rezultate tokom čitave godine, s obzirom da je odlična prodaja u septembru bila uslovljena pre svega velikim postpromotivnim interesovanjem kod kupaca.

2024 © - Vesti online