Subota 28.09.2013.
12:08
mozzartsport.com

Švajcarci prave velike probleme doskorašnjem Zvezdinom talentu!

 Veljko Simić
 

Problem je nastao zbog veoma pooštrenih pravila Savezne službe za migracije (FOM) koja važe za sve igrače van teritorije Evropske unije.

Naime, kako bi igrač iz, na primer, Srbije dobio radnu dozvolu u Švajcarskoj, FOM mora da dokaže da je profesionalac sa iskustvom, odnosno da je bar tri godine u kontinuitetu igrao u svojoj zemlji. S obzirom na to da 18-godišnji supertalentovani Simić u Zvezdi nije imao gotovo nikakvu minutažu, FOM ne ostavlja puno prostora za mlade igrače koji žele da napreduju...

Advokati kluba su u slučaju mladog Simića uspeli da obore presudu FOM, ali je žalbeni postupak još uvek u toku... Predsednik kluba Bernard Hesler smatra da ovakvo stanje stvari u fudbalu nije dobro, jer se klubovi trude da pronađu talentovane momke pre konkurencije.
"Zbog toga mi moramo da dovodimo samo izuzetno talentovane igrače, jer nemamo prostora da trošimo novac za one koje možda nikada nećemo ni koristiti", rekao je Hesler.

Zbog svega toga, klubovi u Švajcarskoj apelovali su na političare da ublaže norme i pronađu kompromisno rešenje za obe strane, ali dug je put do realizacije svega toga...

Bazel u utorak igra meč drugog kola Lige šampiona sa Šalkeom, a Simić se ponovo neće naći u postavi i tako će biti sve dok se žalbeni postupak ne završi. Podsetimo, Simić je u martu potpisao petogodišnji ugovor sa Bazelom, klubom koji u svojim redovima ima već šestoricu stranaca. Po pravilima Fudbalskog saveza Švajcarske, klubovi na terenu mogu da imaju pet igrača van EU.

2024 © - Vesti online