Subota 28.09.2013.
00:38
Beta

Zapadni svet: Srbijo, što "oduva" gejeve?

U junu ove godine Beogradom su se ipak vijorile gej zastave u okviru akcije: "Zona slobodna od mržnje" (Foto: Arhiva)
 


ROJTERS: Eh, ti desničarski huligani

"Srpska vlada zabranila je u petak gej aktivistima protest u Beogradu treću godinu zaredom, navodeći pretnje po javnu bezbednost od desničarskih huligana, ali i rizikujući osudu iz EU uoči očekivanog početka pristupnih pregovora", navodi agencija Rojters.


ASOŠIEJTED PRES: Test za EU

Prenoseći vest o zabrani, agencija Ašošiejted pres ocenjuje da se odluka o dozvoljavanju gej parade smatra testom da li je Srbija, kao kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, posvećena poštovanju ljudskih prava.

Pročitajte još:

* Nema parade ponosa

* Protest ispred Skupštine i Vlade zbog zabrane parade

* Irinej o Paradi: Čega se pametan stidi, budala se ponosi

FRANS PRES: Srbin pljuje po Srbiji

Agencija AFP u vesti o zabrani gej parade prenosi reči jednog od organizatora Parade ponosa, Gorana Miletića, da je "to loša vest za Srbiju koja pokazuje da se ljudska prava ne poštuju u ovoj zemlji".


Ambasada SAD: Mnogo smo razočarni

Američka ambasada u Beogradu izrazila je u petak uveče "veliko razočaranje" zbog odluke srpskih vlasti da zabrani Paradu ponosa, "snažno osudivši" i pretnje nasiljem učesnicima Parade ponosa, uz ocenu da "nasilje i pretnje nemaju mesta u demokratskom diskursu".


Švedska ministarka u Beogradu: Korak nazad

Švedska ministarka za evropska pitanja Birgita Olson izjavila je u petak uveče u Beogradu da je Vlada Srbije odlukom da ne dozvoli Paradu ponosa propustila veliku priliku da pokaže da je spremna da u potpunosti poštuje ljudska prava, a ona je, inače, "izuzetno razočarana i žao joj je zbog otkazivanja parade".

2024 © - Vesti online