Petak 27.09.2013.
19:36
Beta

Priština podigla spomenik Ibrahimu Rugovi

Ibrahim Rugova na trgu koji nosi njegovo ime

Na svečnosti povodom oktivanja spomenika, Atifete Jahjaga je rekla da je Ibrahim Rugova (1944-2006) dao neizmeran doprinos slobodi i nezavisnosti Kosova.

Ona je rekla da je Rugova izgradio političku platformu za stvaranje Kosova kao nezavisne, suverene države u stalnom prijateljstvu sa Evropskom unijom i Sjedinjenim Američkim Državama.

"Danas je istorijski dan za sve nas i naše prijatelje jer će od danas na glavnom trgu Prištine, glavnog grada Republike Kosovo stajati spomenik predsednika dr Ibrahima Rugove", kazala je Atifete Jahjaga.

Kako je rekla, spomenik će sve podsećati na delo "ovog vizionara, intelektualca, državnika koji je kroz svoju ljubav za državu i nepokolebljivo opredeljenje izgradio politčku platformu za stvaranje Kosova, nezavisne i suverene države, čineći nas slobodnim narodom, ravnopravnim i dostajanstvenim".

Gradonačelnik Prištine i lider najveće opozicione stranke Isa Mustafa je rekao da Kosovo danas izržava poštovanje prema predsedniku Rugovi koji je bio majstor pesničke umetnosti i naučnik koji je izašao na čelo svog naroda u najtežem periodu, pozivajući ih na mirno rešenje.

Spomenik je otkriven uz prisustvo najviših zvaničnika Kosova, velikog broja poštovalaca Ibrahima Rugove i uz najviše vojne počasti bezbednosnih snaga Kosova.

2024 © - Vesti online