Petak 27.09.2013.
16:26
b92.net

Biro odlučuje hoće li biti Parade

Biro će doneti odluku da li je bezbedno da se organizuje Parada ponosa

Sednicu je zakazao šef Biroa Aleksandar Vučić, a sednici pored njega, kako izveštava RTS, prisustvuje i premijer Srbije Ivica Dačić. Na sastanku su šefovi svih službi bezbednosti kao i predstavnici tužilaštva, navodi B92. Prema saznanjima tog medija, svako od njih izneće svoju procenu da bi se zatim na osnovu toga donela zajednička bezbednosna procena. Vučić je ranije danas rekao da će odluka o održavanju Prajda biti doneta na osnovu bezbednosne procene i u interesu građana.

Prisutne jake policijske snage

 

U isčekivanju odluke bezbednosnih službi o tome da li će sutra biti održana Parada ponosa na ulucama u centru Beograda primetno je brojno prisustvo jakih policijskih snaga.

Policijski odredi sa opremom za razbijanje demonstracija prisutni su u ulicama Kralja Milana, Kneza Miloša, Admirala Geprata, u blizini Vlade Srbije.

Organizatori Parade ponosa najavili su da je sve spremno za njeno održavanje ističući da očekuju da će šetnja biti održana, ali da još nisu dobili bezbednosnu procenu. Paradu su zakazali za subotu 28. septembra za 10 sati kao šetnju oko parka Manjež.

Odluku čeka i policija, koja se priprema za svaki slučaj i prema nekim procenama, Paradu ponosa bi trebalo da obezbeđuje 6.500 policajaca, što bi bilo najbrojnije angažovanje policije u istoriji glavnog grada.

Istovremeno i pripadnici više desničarskih organizacija zakazali su za subotu više skupova u vreme održavanja Parade ponosa, ali je pitanje da li će i ti skupovi biti održani zbog mogućnosti da ugrožavaju bezbednost građana.

Član organizacionog odbora Parade ponosa Goran Miletić kaže za B92 da se nada da je sednica Biroa za koordinaciju službi bezbednosti tehničkog karaktera i da će se na njoj govoriti o bezbednosti, a da to nije neka nova sednica, na kojoj se razmatra zabrana Prajda.

2024 © - Vesti online