Petak 27.09.2013.
16:03
Beta

Vukovar ukida ćirilicu?

Promenu Statuta inicirali su većnici koalicije Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Hrvatske stranke prava dr Ante Starčević. Kako prenose lokalni mediji, za pristupanje promeni Statuta glasali su i većnici Socijaldemokratske partije (SDP), dok je Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) bila suzdržana, jer smatra da se iza promene "skriva nešto drugo".

Foto: Ilustracija

Predsednik Gradskog veća Željko Pinjuh rekao je da se u proceduru promene Statuta kreće da bi se on uskladio s nizom zakona koji su se u međuvremenu promenili, dok su većnici koalicije HDZ-HSP AS novinarima i većnicima podelili svoj predlog izmena Statuta, koji se odnosi samo na odredbe o pismu i gradu kao mestu posebnog pijeteta.

Tako se, između ostalog, traži izuzeće Vukovara od primene Zakona o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina u Hrvatskoj. O izmeni Statuta govoriće se na idućoj sednici Gradskog veća.

Pošto su u Vukovaru početkom septembra postavljene dvojezične table na pojedinim državnim i javnim ustanovama, održan je protest tokom kojeg su demonstranti skinuli ili razbili tri postavljene dvojezične table. Tada su u koškanju s policijom, koja nije primenila silu, lakše povređena četiri policajca.

U međuvremenu su table ponovo postavljene, čuva ih policija, a povremeni protesti u organizaciji Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara proticali su bez incidenata.

2024 © - Vesti online