Petak 27.09.2013.
06:37
RTS

Vojvodina (ni)je pred izborima

Da li sudbina bivšeg prvog čoveka Beograda Dragana Đilasa (levo) čeka i prvog čoveka Vojvodine Bojana Pajtića?
 


"Situacija koju imamo iza nas i nešto što očekujemo u budućnosti, sigurno će dovesti do toga da će neko možda iz moralnih razloga, ili nekih drugih, ipak shvatiti da je vreme da podnese ostavku i da se raspišu novi pokrajinski izbori", kaže Predrag Matejin iz Srpske napredne stranke.


Dragoslav Petrović iz Demokratske stranke rekao je da DS ima većinu u Skupštini Vojvodine i da ta tema ne zaslužuje veliku pažnju.


"Optužuju nas na pravdi boga"

I dok se u skupštinskom holu vodila polemika o pokrajinskoj vlasti, ispred zgrade Skupštine novinarima su se vanredno obratili vojvođanski premijer Bojan Pajtić i lider demokrata Dragan Đilas. Oštro kritikuju republičku vlast optužujući je zbog hapšenja političkih protivnika, među kojima je i demokrata Borislav Novaković. "Bora Novaković nije jedni čovek koji je u poslednjih 14 meseci optužen na pravdi boga, to je samo jedan u nizu dokaza da su u pitanju politički, a ne pravosudni procesi", kaže Đilas.


"Na ovakav način političkim hapšenjima, sa jedne strane pravi se dimna zavesa oko smene Dragana Đilasa koja se dešavala istog dana, a sa druge strane se pokušava destabilizovati skupštinska većina u Vojvodini", kaže predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić.


"Performans Pajtića i Đilasa"

Naprednjaci poručuju da je ponašanje demokrata dokaz kriminalizacije te stranke.


"Ovaj performas predstavlja grubo kršenje moralnih i ljudskih prava, dolazak Pajtića i Đilasa ispred Skupštine Vojvodine samo je pritisak na legalno izabrane institucije, pritisak na sudstvo koje su oni sami reformisali i sudije koje su sami izabrali", kaže Matejin.


DS u Pokrajini sa Ligom socijaldemokrata Vojvodine i Savezom vojvođanskih Mađara ima skoro dvotrećinsku većinu. Za sada nema najave da bi koalicioni partneri mogli da uskrate podršku demokratama.

2024 © - Vesti online